nieuws

Lelystad Airport boos over latere uitbreiding

bouwbreed

lelystad – De directie van Lelystad Airport is boos op de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. Door hun toedoen loopt de groei van de luchthaven opnieuw vertraging op, stelt luchthavendirecteur L. Oude Weernink. Volgens de provincie is er “duidelijk sprake van pech” door een technische fout.

Voor de uitbreiding van het vliegveld is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Dat is gepubliceerd in een lokale krant en de Staatscourant om bezwaarmakers de gelegenheid te geven in beroep te gaan. In de Staatscourant is echter een gedeelte van de tekst weggevallen, waarna de Raad van State het bestemmingsplan vernietigde. Het plan moet opnieuw worden gepubliceerd. De mogelijkheid voor bezwaar staat ook weer open.

“Daardoor lopen we in het gunstigste geval drie maanden vertraging op”, aldus de directeur. “Diverse bedrijven op Lelystad Airport hadden al bouwaanvragen ingediend om hun bedrijf te vergroten en er waren ook al afspraken gemaakt met aannemers. Dit kan hen financiële schade opleveren.” Zo waren er concrete plannen voor een luchthavenhotel, een nieuwe hangar en Martinair wilde ook een nieuw gebouw neerzetten.

Hoe groot de financiële schade precies is, kan Oude Weernink nog niet zeggen. Wel stelt hij de gemeente en de provincie aansprakelijk voor alle schade die voortvloeit uit de publicatiefout. “Dat hebben we in een brief ook al laten weten. We verwachten ook dat zij de fout zo snel mogelijk herstellen. Dus dat het bestemmingsplan liefst morgen alweer in de Staatscourant staat.”

Naar de lokale krant en de Staatscourant is dezelfde tekst gezonden. “Deze kwam verkeerd terecht in de Staatscourant en goed in de lokale krant”, zegt gedeputeerde Greiner. “Er moet technisch iets verkeerd zijn gegaan.” Hij wil met gemeente en luchthaven overleggen over de mogelijkheden. Zo vraagt hij zich af of de Raad van State moet vasthouden aan “zo�n zwaarwegend oordeel” over “een vormfout”. Over schadeclaims praten vindt Greiner te vroeg. De gemeente Lelystad kon niet reageren.

Lelystad Airport probeert al tien jaar uit te groeien tot Business Airport. Na lang touwtrekken met het ministerie kreeg ze in 2001 toestemming voor deze uitbreiding. Maar de luchthavendirectie loopt steeds tegen problemen op.

Reageer op dit artikel