nieuws

Koper maakt pvc beter bestand tegen brand

bouwbreed

den haag – Koper maakt pvc brandbestendig. Tot nog toe verbeteren fabrikanten de brandbestendigheid van pvc met zware metalen als molybdeen.

Koper is op zich niet giftig; zware metalen zijn dat wel. Onderzoekers van het College of William and Mary in het Amerikaanse Williamsburg ontdekten dat het koper in combinatie met andere toeslagstoffen bij verhitting een ondoordringbare laag rond het kunststof oppervlak vormt zodat er geen brandbare gassen kunnen ontwijken.

Enthousiast

Fabrikanten raakten volgens de onderzoekers inmiddels enthousiast over de brandbestendigheid van pvc met koper, niet in de laatste plaats vanwege de lage kosten. Het koper kan echter ook het eindproduct verkleuren. Voor dat probleem moet nog een oplossing worden gevonden.

In het verlengde van deze studies werken de wetenschappers aan niet-giftige toeslagstoffen die pvc minder bevattelijk maken voor hitte. Die materialen maken de kunststof stabieler zodat de chemische verbindingen bij verhitting minder snel uit elkaar vallen.

Reageer op dit artikel