nieuws

Dura Vermeer toont in Rheden sociaal gezicht

bouwbreed Premium

rheden – “Ik denk dat je daar te veel beton hebt gestort. Je kunt het beter nog verder uitsmeren”, zegt een medewerker van Dura Vermeer tegen een van de jongeren die op de bouwplaats bezig is een vloer aan te leggen. Het is ook voor de meeste van zijn jeugdige collegas, die bij het Rode Kruis Hotel in Rheden een kijkboerderij bouwen, nog even wennen.

Op initiatief van het Rode Kruis krijgt een groep kansarme jongeren in de leeftijd van zestien tot twintig jaar de kans zich uit te leven in een aantal activiteiten. De kijkboerderij, bestemd voor de gasten van het hotel, is daar een van. De verrichtingen van de deelnemers worden gevolgd door een cameraploeg van televisieproducent Endemol, die er een achtdelige docu-soap van gaat maken.

“We worden bijna dagelijks benaderd om zaken te sponsoren, maar dit project sprak ons meteen aan”, zegt Dick van Gooswilligen, woordvoerder van Dura Vermeer. Maatschappelijk verantwoord ondernemen noemt het bedrijf een van de redenen om zijn medewerking te verlenen. “Maar het is natuurlijk ook mooi om jongeren te leren hoe je zo�n bouwwerk neerzet”. Dura Vermeer leverde de materialen, stelde personeel ter beschikking, deed de aanvraag voor de bouwvergunning en stelde de bouwtekening op.

De kijkboerderij bestaat uit twee stallen, die plek moeten bieden aan mini-koeien, paarden en schapen, en een opslagruimte. Het bouwwerk krijgt uiteindelijk een oppervlakte van vijf bij tien meter en moet rolstoelvriendelijk zijn. Drempels en andere obstakels zijn daarom uit den boze. Er is tussen de stallen een speciale ruimte gemaakt zodat mindervalide gasten van het hotel van dichtbij de dieren kunnen bekijken. “De bezoekers kunnen er gemakkelijk met hun rolstoel in en hoeven dan niet buiten te staan als het regent”, aldus Otto Nicolai van Dura Vermeer, die de jeugdige deelnemers begeleidt.

Uitzonderingen

De meeste jongeren hebben niet of nauwelijks ervaring met bouw. Donny (18) is een van de uitzonderingen omdat hij vroeger bij een dakdekkerbedrijf heeft gewerkt. Het is niet de eerste keer dat hij op de bouwplaats aan de slag is, sinds vorige week de voorbereidingen zijn begonnen. “Ik vind het een leuk project”. Specialistische klussen, zoals het zetten van de spanten, worden overgelaten aan timmerlieden van Dura Vermeer. “Maar de rest doen ze onder begeleiding zelf”, zegt Nicolai over de bijdrage van de deelnemers.

De betonmolen op het terrein draait intussen op volle toeren en kruiwagen na kruiwagen van het bouwmateriaal wordt gestort op de plek waar de kijkboerderij is gepland. Aan het einde van de week gaan de jongeren daadwerkelijk met het in elkaar zetten van het bouwwerk aan de slag. Op 11 oktober moet de boerderij worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel