nieuws

Buijs: Kabinet blinkt uit in onkunde en onmacht

bouwbreed

rotterdam – Grote maatschappelijke veranderingen zijn nodig in Nederland. Daarvoor is draagvlak nodig. Door onkunde en onmacht heeft het kabinet Balkenende een sociaal akkoord hierover laten lopen, vindt VSB-bestuurder Gijs Buijs.

“Dat er wat bij de BV Nederland moet veranderen, daar zal iedereen het wel over eens zijn. De grijze golf komt er aan, dus komen we in de toekomst arbeidskrachten tekort. En de pensioenvoorziening gaat toekomstige generaties veel geld kosten.” Buijs, binnen het bestuur van de steigerbouwers verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden, ziet de bui al hangen.

De grote maatschappelijke veranderingen maken volgens hem een sociaal akkoord een must. “Dat akkoord heeft het kabinet laten lopen door onkunde en onmacht. Bewijs hiervoor is dat De Geus (Sociale Zaken) elke week twee luchtballonnen oplaat, waarna hij een week later er weer eentje doorprikt en twee nieuwe oplaat. Dit verziekt de arbeidsverhoudingen, maakt mensen onzeker en de problemen komen straks op de cao-tafel te liggen. Daar horen dit soort maatschappelijke veranderingen niet thuis. Gevolg: arbeidsonrust en acties. Die gaan pas echt geld kosten”, meent Buijs.

Waar het dit kabinet aan ontbreekt is een samenhangende visie en een daarop gebaseerd totaalplan met een verdeling van lusten en lasten. De tot nu toe geopperde maatregelen getuigen meer van hap-snapbeleid dat ook nog eens contraproductief werkt.

“Neem bijvoorbeeld de ww-plannen. Zoals bekend komt er in een deel van de branche cyclische werkloosheid voor, onder meer de wegenbouw. Ik laat nog maar even zitten dat dit voor een belangrijk deel komt door de overheden die als opdrachtgevers juist kunnen zorgen voor continuïteit in de uitvoering. Maar voor die werkloosheid moet de gehele bouw straks 12,25 procent ww-premie gaan betalen voor het eerste jaar dienstverband in plaats van de huidige 2,25. Hoezo moeten mensen nog aan een baan worden geholpen. Vaste medewerkers worden steeds duurder, dus laat de Polen maar komen”, lacht Buijs, maar vrolijk is hij absoluut niet.

Hij vindt het terecht dat de politiek zich druk maakt over de kenniseconomie. “Maar er moet in Nederland toch ook gebouwd worden. En ondertussen maken ze de factor arbeid steeds duurder.”

Reageer op dit artikel