nieuws

Bouwradius luidt noodklok over matige instroom nieuwkomers

bouwbreed

veldhoven – De bouw haalt jaarlijks vijftig procent minder nieuwe bouwvakkers binnen dan nodig is. Gemiddeld is er elk jaar ruimte voor 20.000 nieuwkomers, maar in de praktijk komen er zon 10.000 bij. Dat maakte F. Kokke werknemersvoorzitter bekend tijdens de rumoerige Jaardag van Bouwradius.

De kans dat het in de nabije toekomst beter wordt, is nihil vanwege de kabinetsplannen, voorspelde Kokke. Maatregelen zoals doorwerken tot het 65ste levensjaar, het uitkleden van de wao en ww, zullen volgens Kokke leiden tot stagnatie in de aanwas van jongeren. En dat zal zeer nadelige gevolgen hebben voor de bouw, schetste hij met een verwijzing naar de toch al tegenvallende instroom. Jaarlijks verlaat 10 procent van alle bouwvakkers de sector, vanwege onder meer pensionering. Het aantal jongeren dat kiest voor de populairste bouwopleiding, de zogenaamde beroeps begeleidende leerweg (bbl), nam in vijf jaar tijd met 20 procent af.

De malaise doet zich niet alleen voor bij de instroom van personeel voor de werkvloer. Ook voor leidinggevende functies is de animo laag. Kokke verwacht dan ook dat het aantrekken van kaderpersoneel tot 2010 nihil is. De behoefte zal met ruim 25 procent groeien. Maar, “Het aantal leerlingen in de middenkaderopleiding bouwkunde is in korte tijd met ruim 30 procent gezakt.”

Om zijn weerzin tegen het kabinetsbeleid kracht bij te zetten, verliet Kokke gisteren demonstratief de zaal. Zijn actie past in het tot 2 oktober opschorten van het overleg met werkgeversorganisaties door de vakbonden. Tijdens de bijeenkomst hekelde AVBB-bestuurder N.J. de Vries de geringe animo van aannemers om een loopbaanbeleid voor hun personeel te ontwikkelen. “Iets dat in onze bedrijfstak nog maar mondjesmaat van de grond komt.” Een belangrijke uitzondering daarop is Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk, zei De Vries. Dat bedrijf sleepte dan ook de prijs voor het Beste Leerbedrijf in de wacht. “Het is een kwalitatief hoogstaand bedrijf, dat zich voornamelijk bezighoudt met de restauratie en renovatie van monumenten”, aldus De Vries. “Het personeel wordt gestimuleerd cursussen te volgen. Ook voortijdige schoolverlaters en langdurig werklozen krijgen alle kansen.” Tijdens de jaardag werd de ir. J.J. van der Wal-penning uitgereikt. Deze ging naar G.H. ter Avest in Nijverdal. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij al 37 actief is binnen de vakopleiding in de regio Rijssen. “U motiveert en stimuleert iedereen, heeft veel contacten en maakt altijd tijd”, prees werknemersvoorzitter Kokke, die de penning uitreikte.

De Promotieprijs Leerlingbouwplaatsen ging naar het Restauratie Opleidings Project Zuid in Roermond, dat in handen is van het Monumentenhuis Limburg. “Er wordt daar systematisch aan kwaliteit gewerkt, zowel in de opleiding als in de projecten die men uitvoert.”

Reageer op dit artikel