nieuws

Bouwputtenfestival: bouwen is een feest

bouwbreed

ROTTERDAM – Onder het motto dat bouwen een feest is, organiseert het City Informatie Centrum (CIC) in Rotterdam het tweede Bouwputtenfestival. De droom van fanatieke bouwputtenkijkers wordt tijdens het festival werkelijkheid: vrijwel elke Rotterdamse bouwput van enig formaat kan worden bezocht.

“De daadwerkelijke bouw is hét moment om te laten zien hoe een gebouw in elkaar zit en wat er gebeurt voordat er weer zo�n toren staat”, vertelt J. Klerks, een van de organisatoren. “De belangstelling daarvoor is groot. Daarom brengen we het breed onder de aandacht.”

Het festival opent dit jaar op 4 oktober met het slaan van de eerste paal voor de nieuwste woontoren De Coopvaert aan het Plein 1940. Volgens Klerks wordt het “een wervelende show met licht-, muziek- en danseffecten waarin alle elementen van de bouwput zijn geïntegreerd”.

De put van het 103 meter hoge en 28 verdiepingen tellende woongebouw is een van de vijftien grote bouwplaatsen die de hekken openen voor groepen – onder begeleiding. Daarbij gaat het niet alleen om bekende blikvangers als woontoren Montevideo (Wilhelminapier) en het Scheepvaart- en Transportcollege (Lloydpier), maar ook bijvoorbeeld om de bouwput van de hsl aan de Kanaalweg. Van de grote bouwprojecten ontbreekt alleen het grote �Brug-gebouw� dat aan de Oranjeboomstraat boven de fabriek van Van den Bergh en Jurgens wordt gebouwd.

Bouwers doen over het algemeen graag mee: het festival geeft hen de kans iets te laten zien van waar ze goed in zijn. En het biedt de mogelijkheid omwonenden te onthalen die niet altijd even blij zijn met de drukke bouwactiviteiten vlak voor de deur.

Behalve bouwputtenbezoek (8 en 9 oktober) bevat het programma een serie lezingen (16 oktober), een bouwputten skate- en fietstocht, een bouwputtenspeurtocht voor kinderen en een bouwputtenexpositie in het CIC. Een historisch filmprogramma samengesteld door het Gemeentearchief geeft een kijkje achter de schermen van toonaangevende bouwprojecten uit het verleden. Het CIC wil dat het festival elk jaar terugkomt. Klerks: “Zolang we bouwputten hebben, gaan we door.”

Reageer op dit artikel