nieuws

Bouw Fries Museum spil in miljoenenproject

bouwbreed

leeuwarden – De bouw van een nieuw Fries Museum moet de spil worden in de ontwikkeling van het Leeuwarder Wilhelminaplein. Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor uitwerking van de plannen. De kosten voor de ontwikkeling bedragen 118 miljoen euro.

De plannen zijn in een stroomversnelling gekomen door een legaat van de in 2001 overleden Friese architect Abe Bonnema. De architect heeft 18 miljoen euro nagelaten voor de bouw van een nieuw Fries Museum. Hij stelde er wel een aantal voorwaarden aan. Een van die voorwaarde is dat het op het Wilhelminaplein komt en dat architect H.J. Henket tekent voor het ontwerp.

Burgemeester Dales schat de totale kosten van het nieuwe museum op 25 tot 40 miljoen euro. Het restant van de 118 miljoen wordt gebruikt voor nieuwe winkels, uitbreiding van bestaande winkels, het opknappen van de lokale infrastructuur en de uitbreiding van de parkeergarage onder het plein.

De financiering is voor Dales de belangrijkste voorwaarde om de plannen ook te kunnen uitvoeren. In het plan is 51,5 miljoen euro afkomstig van het bedrijfsleven, 19 miljoen euro komt uit diverse regionale en landelijke subsidies. Daarnaast wordt het legaat van Bonnema gebruikt. De overige 29,5 miljoen euro zal door de gemeente, de provincie en het Fries Museum moeten worden opgehoest. Hoe die financiële verdeling eruit ziet is nog niet bekend.

“De oriënterende fase is afgerond. We hopen voor 2007 de zaak rond te hebben”, aldus Dales. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels