nieuws

AVBB wil prepensioen voor 50-plussers

bouwbreed

gouda – Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) wil het prepensioen voorlopig behouden voor mensen die nu ouder zijn dan vijftig jaar. Daarnaast moet het voor mensen met zware beroepen, waaronder bouwvakkers, mogelijk blijven om eerder te stoppen met werken.

De belangenvereniging schaart zich met dit voorstel achter een campagne van VNO-NCW, de koepel van werkgeversorganisaties. De komende dagen wordt in de aanloop naar Prinsjesdag, als de regering haar begroting bekendmaakt, het voorstel met radiospotjes onder de aandacht gebracht. AVBB-voorzitter E. Brinkman spreekt hierbij persoonlijk de boodschap uit en roept de vakbonden op zich achter het plan te scharen. Brinkman opperde eerder het idee mensen maximaal 40 jaar te laten werken. Bouwvakkers, die vaak al op hun zestiende de arbeidsmarkt betreden, zouden dan rond hun 56�ste uitgewerkt zijn.

Het kabinet wil het prepensioen afschaffen voor mensen die jonger zijn dan 57 jaar. Als gevolg hiervan zouden veel vijftigers tot hun 65�ste moeten werken.

Op 20 september voeren de bonden gezamenlijk actie op de Coolsingel in Rotterdam. De werkgeversorganisaties krijgen daar ook steun van politici.

Uit de oppositiebanken komen de fractievoorzitters van de SP (J. Marijnissen), de PvdA (W. Bos) en GroenLinks (F. Halsema) de bonden te hulp en spreken vanaf het podium de demonstranten toe.

Reageer op dit artikel