nieuws

Weinig aandacht voor fraudebestrijding

bouwbreed

hilversum – Gemeenten doen weinig aan de bestrijding van fraude en corruptie onder eigen ambtenaren en bestuurders. Alleen de gemeente Amsterdam doet daar serieus onderzoek naar en bestrijdt fraude ook. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De onderzoeksgegevens werden zaterdag gepresenteerd in het televisieprogramma NOVA. In 1991 bleek uit onderzoek van de VU dat gemeenten in een jaar tijd 102 keer een onderzoek begonnen naar fraude of corruptie in de eigen organisatie. Nu is dat 179 keer in een jaar tijd.

Die stijging is vrijwel geheel op het conto van de gemeente Amsterdam te schrijven, waar fraudebestrijding hoge prioriteit heeft, met onder meer een bureau integriteit met vijftien formatieplaatsen.

Volgens de onderzoekers hebben sommige grote gemeenten tussen 1998 en 2002 niet één fraudeonderzoek ingesteld. Over alle gemeenten gemeten, werd 61 procent van de meldingen intern opgelost. Van de verdenkingen werd 39 procent gemeld bij politie of het Openbaar Ministerie. In 1991 werd nog bijna 50 procent van de gevallen gemeld bij de politie.

Volgens de VU pakken niet alleen de grote gemeenten de fraudebestrijding onvoldoende serieus op, maar moeten ook waterschappen en provincies daar nog aan beginnen.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken sloot zich daarbij aan. Volgens de VVD-minister zijn bestuurders naïef als ze denken dat corruptie in hun gemeente een �ver-van-mijn-bed-show� is. De situatie is in Nederland volgens Remkes “niet rampzalig maar het gaat wel om alertheid en voortdurende aandacht”.

Directeur R. Pans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kondigde in NOVA aan dat zijn organisatie een bureau integriteit opricht dat gemeenten gaat helpen met het opsporen en bestrijden van corruptie en fraude. Hij beaamde dat andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam zouden moeten volgen. (anp)

Reageer op dit artikel