nieuws

Trage winkelcomplexen kosten AM winst

bouwbreed

nieuwegein – Projectontwikkelaar AM kampt met tegenslag in Frankrijk en Spanje. Vertraging in de realisatie van twee grote winkelcomplexen maken de aangekondigde winstverwachtingen onhaalbaar.

Het uitstel betreft La Vache Noir in Arcuell (Parijs) en El Canaveral te Madrid. De projecten staan bij AM in de boeken als investeringen ten bedrage van respectievelijk 225 en 300 miljoen euro.

De orderportefeuille van AM bestaat toenemend uit omvangrijke bouwplannen. “Omdat de start van de realisatie en de verkoop van de centra in enig jaar medebepalend zijn voor het resultaat in dat jaar, veroorzaakt de schaalvergroting schommelingen in de winst”, verdedigt de projectontwikkelaar zich. “De projecten dragen bij aan het resultaat na verkoop aan beleggingsinstellingen en naar gelang de stand van de realisatie. Vertraging leidt tot het doorschuiven van het projectresultaat naar volgende jaren.”

Vooral door de haperingen in Frankrijk en Spanje, kan AM dit jaar zijn groei van 5 tot 10 procent per aandeel vergeten. In 2003 noteerde AM op een omzet van 1,1 miljard bijna 75 miljoen euro winst. De winst per aandeel steeg met 13 procent tot 86 cent.

Behalve de vertraging bij het ontwikkelen en weer afstoten van projecten, staan de resultaten van AM ook onder druk door de krimpende marges. De gouden tijden in het winkelsegment zijn voorlopig voorbij.

Over de ontwikkeling van woningen en gronden in Nederland – de tweede kernactiviteit van de beursgenoteerde onderneming – toont AM zich tevreden. De prognose van vierduizend dit jaar te verkopen woningen ligt binnen handbereik. In de eerste helft van het jaar werden al 3156 woningen aan de man gebracht.

De orderportefeuille noemt AM op peil. Ook al dankzij de sterke grondpositie kunnen 41.000 woningen ontwikkeld worden. Een jaar geleden bedroeg de armslag 42.000 woningen.

Halverwege het jaar had AM 2,6 miljoen vierkante meter commercieel vastgoed in ontwikkeling. De activiteiten betreffen 100.000 meter meer dan in de zomer van 2003 het geval was. AM publiceert op 8 september zijn halfjaarcijfers.

Reageer op dit artikel