nieuws

Technische Universiteiten constateren groeiende interesse voor bouwkunde

bouwbreed

delft – De interesse voor een studie bouwkunde groeit. Dat blijkt uit de cijfers van de vooraanmeldingen van de TUs Delft, Eindhoven en Twente.

De TU Delft schreef 27 procent meer aspirant-bouwkundigen in dan vorig jaar. Aan de Technische Universiteiten in Twente en Eindhoven groeide het aantal belangstellenden voor bouwkunde met respectievelijk 17 en 5 procent.

Ook verwante studies zoals Civiele Techniek en Electrotechniek kunnen zich in toenemende belangstelling verheugen. In Delft groeide het aantal aankomende civiel-ingenieurs met 17 procent en het aantal aanstaande elektrotechnici met 13 procent. De TU Eindhoven geeft deze opleiding niet, maar in Twente groeide de belangstelling voor Elektrotechniek met 9 procent en voor Civiele Techniek met 4 procent.

Ook de belangstelling voor Werktuigbouwkunde zit in de lift. In totaal noteerden de drie TU�s een stijging van het aantal vooraanmeldingen met 12 procent. Eindhoven was de grootste groeier met een stijging van 17 procent. Terwijl Delft het moest doen met een toename van 11 procent en Twente met 4 procent. “Of al die inschrijvers ook daadwerkelijk gaan studeren, is nog niet bekend”, relativeert een woordvoerster van de TU Delft.

Niettemin laten ook de instroomcijfers van vorige jaren, althans in Delft, een toename zien.

In 2003 groeide daar het aantal bouwkundestudenten met 9 procent ten opzichte van het voorafgaande studiejaar. Civiele Techniek en Elektrotechniek zagen het aantal studenten daarentegen dalen met respectievelijk 6 en 8 procent. Nog niet bekend is of de toenemende belangstelling ook tot uiting komt in het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO), omdat niet alle hogescholen daarover cijfers voor handen hebben.

Reageer op dit artikel