nieuws

Reef: Verwerking hout in Kameroen stuk goedkoper

bouwbreed Premium

douala – Reef Hout uit Goor verplaatst delen van zijn productie naar Kameroen. De intentie FSC-hout te leveren eist van de Twentse onderneming soms kunst- en vliegwerk.

Directeur Paul Reef moet in de haven van kustplaats Douala even zoeken naar zijn hout. De kades staan afgeladen vol met ruwe stammen en gezaagde planken van Franse en Italiaanse bedrijven. Na een kwartier rondrijden vindt Reef ze. De paletten van zijn bedrijf.

“Dit hout kan in Nederland zo de grond in”, zegt Reef en wijst naar scherpgeslepen paaltjes. De donkerrode balken op een andere stapel van Reef zijn ook gebruiksklaar. Ze zijn in Kameroen al geschuurd, gezaagd en geboord voor de constructie van damwanden en aanlegsteigers in Nederlandse waterwerken. “Daar zijn we in Kameroen uniek in”, beweert Reef. “We zijn de enige buitenlandse onderneming die hier alle verwerkingen uitvoert.”

Vertienvoudigd

Reef Hout haalt ongeveer 40 procent van zijn hout uit Kameroen. Toen het bedrijf in 1998 de eerste zagerij in de havenstad Douala begon, had de firma zestig mensen in dienst. Inmiddels is het personeelsbestand er vertienvoudigd. Het bleek toch stukken goedkoper om het hout in het land van herkomst meteen te laten bewerken.

De zagerij, die op enkele kilometers van de haven ligt, is bezaaid met honderden stammen van Azobé- en Bilingahout. De werknemers van Reef Hout verzagen de stammen eerst tot de balken voor de waterwerken. Het hout dat overschiet verwerken ze tot kleinere producten zoals paaltjes, vlonders, vloerdelen voor kalvenboxen, beschoeiïngen.

“Door verschillende producten op verschillende maat te zagen, benutten we de stammen maximaal” aldus Reef. Gemiddeld 51 procent van het hout uit een gezaagde stam wordt gebruikt. Bij andere bedrijven is dat volgens hem veel minder. “Als je een boom optimaal gebruikt, hoeven minder bomen gekapt te worden. Daarmee kun je dus al zeggen dat wij hier duurzaam bezig zijn.”

Bosconcessie

De onderneming hoopt binnen twee jaar ook het FSC-certificaat voor haar hout uit Kameroen te hebben. Onlangs kreeg het bedrijf een grote bosconcessie van 125 duizend hectare, met genoeg ruimte voor duurzaam bosbeheer.

Beschuldigingen van Greenpeace dat Reef in Kameroen illegaal heeft gekapt, worden door de Twentse ondernemer verontwaardigd terzijde geschoven. Voor alle houtwinningsactiviteiten heeft hij een papiertje van het ministerie van bosbouw van Kameroen, aldus Reef.

De ondernemer rijdt naar de tweede zagerij van Reef Hout in Kameroen, in de provincieplaats Kumba. Ook op deze zagerij – enkele jaren geleden van concurrent Wijma uit Kampen overgenomen – worden de meeste eindverwerkingen ter plekke uitgevoerd. In een loods schroeven werknemers de goede onderdelen van verroeste machines en terreinwagens, om ze opnieuw te gebruiken.

“Nieuwe onderdelen zijn hier soms moeilijk te verkrijgen”, vertelt Reef. Het vergt soms kunst- en vliegwerk om in Kameroen een bloeiende onderneming op te bouwen. Maar dat is voor Reef nu net de lol.

Reageer op dit artikel