nieuws

Recorddroogte impuls zuidwesten VS

bouwbreed

houston – Het zuidwesten van Amerika kampt met de ergste droogte in vijfhonderd jaar. Er zijn enorme investeringen nodig in de infrastructuur om de water- en de energievoorziening op pijl te houden.

Onderzoek van boomringen wijst volgens biologen uit dat het sinds de zestiende eeuw niet zo droog is geweest in het zuidwesten. Door de Coloradorivier, die aan de elf westelijke staten 75 procent van het water levert, stroomt sinds 1999 gemiddeld niet meer dan 67 miljard kubieke liter water per jaar. Tijdens de droogte van de jaren dertig van de vorige eeuw leverde de rivier nog twee keer zoveel water. De oorzaak van de lage waterstand is de geringe sneeuwval in de Rocky Mountains.

Omdat het waterverbruik toeneemt, teert men in op de reserves in de kunstmatige meren achter de grote dammen in de Colorado zoals de Hoover Dam en de Glenn Canyon Dam. Het water in Lake Mead achter de Hoover Dam heeft inmiddels de laagste stand bereikt sinds 1938. De omtrek van Lake Mead is in zes jaar tijd ineengeschrompeld van 1100 naar 800 kilometer. Volgens deskundigen is er tien jaar met normale neerslag nodig om het meer weer te vullen.

De waterkrachtcentrales in de Colorado kunnen door de lage waterstand niet op volle capaciteit opereren waardoor de kans op black-outs in Californië deze zomer toeneemt. Veel havens en aanlegsteigers in het westen zijn onbruikbaar geworden omdat ze niet langer in of aan het water liggen. Overheidsinstanties en particulieren hebben miljoenen dollars geïnvesteerd in het aanleggen van nieuwe aanlegplaatsen.

Om watertekorten te voorkomen liggen er voor vele miljarden dollars aan plannen klaar. Een groot deel daarvan is bestemd voor het boren naar grondwater en het aanleggen van duizenden kilometers aan pijpleidingen voor het transport van water.

Las Vegas, Amerika�s snelst groeiende stad, heeft een plan van 2 miljard dollar om grondwater uit de woestijn van Nevada over honderden kilometers naar de stad te transporteren. De uitvoering van dit plan wordt het grootste publieke werk in Nevada sinds de aanleg van de Hoover Dam in 1930. Ook Salt Lake City, Reno, Colorado Springs en Denver zijn begonnen met de aanleg van duizenden kilometers aan waterpijpleidingen.

De San Diego Water Authority, verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening van de stad San Diego, heeft een oud plan voor een ontziltingsinstallatie aan de kust van Californië nieuw leven ingeblazen. Het gaat om een installatie van 270 miljoen dollar die in 2010 in operatie moet gaan en die per dag 200 miljoen liter zeewater kan ontzilten.

De stad El Paso in Texas heeft als noodoplossingen mobiele waterzuiveringsinstallaties in gebruik genomen die brak water uit de Rio Grand via omgekeerde osmose omzetten in drinkwater.

Verontreiniging

Een neveneffect van de lage waterstand in de Colorado en de waterreservoirs achter de dammen is chemische verontreiniging: de concentraties aan zouten, landbouwgiften en andere opgeloste chemicaliën worden zo hoog dat de kwaliteit van het water achteruit holt. De VS zijn verplicht grote ontziltingsinstallaties bij Yuma in Arizona weer in gebruik te nemen. Deze installaties moet ervoor zorgen dat Mexico jaarlijks zijn portie schoon water uit de Colorado krijgt.

Reageer op dit artikel