nieuws

Illegale arbeid bij kwart bezochte uitzendbureaus

bouwbreed Premium

den haag – De Arbeidsinspectie heeft bij een kwart van 375 gecontroleerde uitzendbureaus illegale werknemers aangetroffen. In totaal waren 565 mensen illegaal aan het werk van wie er 418 illegaal in Nederland waren.

Dat blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie naar aanleiding van een onderzoek over de periode van 1 januari 2001 tot 31 december 2003. De onregelmatigheden zijn ook aangetroffen bij de bouw.

Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie is niet systematisch bijgehouden in welke sector de bureaus werkzaam zijn. “We weten alleen dat er ook uitzendbureaus bij zaten die mensen leveren aan bouwbedrijven”, aldus de woordvoerder.

Bij vijfhonderd uitzendbureaus zijn ook administratieve onderzoeken gedaan. Hierbij zijn in totaal 175 kopieën van valse of vervalste documenten aangetroffen, 72 keer is geconstateerd dat geen of een niet bestaand sofinummer stond vermeld. Het aantal kopieën van valse of vervalste documenten is de afgelopen jaren wel met eenderde afgenomen. Ook het aantal ontbrekende of onjuiste sofinummers is in de onderzoeksperiode drastisch verminderd. De Arbeidsinspectie geeft hiervoor de eigen controles en de voorlichting als oorzaak.

Boetes zijn niet uitgereikt. De wetswijziging die dat regelt gaat in op 1 januari 2005. De Arbeidsinspectie kan dan ter plekke bedrijven beboeten, variërend van 8000 euro voor een rechtspersoon per illegale werknemer tot 4000 euro voor bedrijven die geen bv of nv zijn. Bedrijven die de administratie van hun buitenlandse werknemers niet op orde hebben krijgen een boete van 1500 euro.

Reageer op dit artikel