nieuws

Economie groeit met één procent

bouwbreed

voorburg – De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met één procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Deze groei is nagenoeg even groot als in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal is er wel sprake van een daling met 0,2 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De groei […]

voorburg – De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met één procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Deze groei is nagenoeg even groot als in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal is er wel sprake van een daling met 0,2 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De groei komt vrijwel geheel voor rekening van de aantrekkende export. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 6,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2003. De investeringen in vaste activa zijn wel gedaald met 0,8 procent. Vooral in kantoren en bedrijfsgebouwen, maar ook in infrastructuur werd minder geïnvesteerd.

In de meeste bedrijfstakken was sprake van een lichte productiegroei. De bouw is daarop een uitzondering, die daalde met 1,3 procent. Dit komt door de malaise in de bouw van kantoren en bedrijfsgebouwen. Vorig kwartaal steeg de bouwproductie nog met 3,5 procent. Volgens het CBS was dat te danken aan het fraaie weer.

Reageer op dit artikel