nieuws

Corporatie Ons Huis bestelt woningen uit de fabriek

bouwbreed

HENGELO – Woningcorporatie Ons Huis uit Hengelo heeft aan de Zeeltstraat in drie weken tijd negen nieuwe huurwoningen gebouwd. Binnenkort komen daar nog eens negen huizen bij.

Het gaat om zogeheten flexline-woningen van de Teha Elementengroep uit Haaksbergen. De huizen worden in de fabriek gemaakt en in vier grote stukken op een dieplader naar de locatie gereden. Teha en de woningcorporatie hebben nauw samengewerkt bij de ontwikkeling van het nieuwe type huurwoning. Het concept is door het ministerie van VROM beloond met een subsidie van 5000 euro per woning. Ons Huis mag in totaal vijftig Flexeline-huizen realiseren.

“De prefab woning heeft een aantal voordelen boven de traditionele bouw. Allereerst is de bouwtijd erg kort. In principe kan een Flexline-woning er in drie dagen staan, maar omdat we wat extra eisen aan de huizen stellen doen wij het in drie weken”, zegt woordvoerder W. de Bruijn van Ons Huis. Een ander belangrijk voordeel is dat de indeling van de fabriekswoning zeer flexibel is. “De huurders konden min of meer hun eigen huis samenstellen. De goedkoopste huurwoning komt uit op 450 euro per maand, de duurste hoekwoningen doen 740 euro.”

Volgens De Bruijn wordt bij prefab zo�n 10 tot 15 procent op de bouwkosten bespaard. Over de levensduur maakt hij zich geen zorgen. “Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen.”

Aanpassingen

Speciaal voor Ons Huis zijn er wel enkele aanpassingen geweest. Zo worden er betonnen vloeren gestort en worden de buitenmuren pas opgemetseld als de prefab woning op locatie staat. “Het prefab metselwerk was niet naar onze zin. De huurder moet natuurlijk wel het gevoel hebben dat hij in een �echte� woning terechtkomt.”

Het is onduidelijk wanneer de woningcorporatie de overige 25 woningen uit het Flexline-contingent gaat realiseren. “Het probleem is dat we geen geschikte bouwlocatie hebben. Wellicht gaan we daarom samenwerken met een andere woningcorporatie.”

Reageer op dit artikel