nieuws

Budgetsector geeft kantorenmarkt impuls Alleen in Eindhoven daalt aantal vierkante meters in verhuur

bouwbreed Premium

amsterdam – Overheden en andere organisaties uit de budgetsector hebben de eerste zes maanden van dit jaar de kantorenmarkt een impuls gegeven.

Dat blijkt uit de Dutch City Reports van vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle. Alleen in Eindhoven daalt het aantal vierkante meters dat in de verhuur is gedaan.

De grootste stijger is Den Haag. De opname van kantoorruimte nam in de hofstad met 250 procent toe. Het ministerie van Financiën en Europol, de Europese politie-organisatie, zorgden in de stad voor de grootste opnames. De twee overheidsorganisaties huren momenteel ieder 30.000 vierkante meter kantoorruimte in Den Haag.

In Amsterdam betrokken de gemeente zelf en het Gemeentelijke Vervoerbedrijf (GVB) respectievelijk 13.000 en 12.000 vierkante meter. Het afgelopen jaar is het duo daarmee goed voor krap eenderde van de totale kantorenmarkt in de Amstelstad.

In Utrecht was het de Reclassering die de kantoormarkt een impuls gaf. Deze overheidsinstantie nam in de domstad 5100 vierkante meter in gebruik. Met de transactie trekt de organisatie in de eerste helft van 2004 eenderde van de markt naar zich toe. Het volume kantoorruimte dat een nieuwe gebruiker kreeg groeide in Rotterdam met eenvijfde.

In Eindhoven ontbrak het aan nieuwe kandidaten voor de leegstaande kantoorgebouwen. Het transactievolume kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 18.000 vierkante meter. Het niveau lag hiermee 328 procent lager dan een dezelfde periode een jaar eerder.

Het aanbod van kantoorruimte nam de eerste zes maanden van 2004 onverminderd toe. De grootste stijging werd door Jones Lang LaSalle gemeten in Utrecht. Het aantal lege vierkante meters steeg daar met 251.100 vierkante meter. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat bijna eenderde meer.

In Den Haag en Amsterdam becijferen de rekenmeesters van de vastgoedspecialist een toename van 28 procent. Rotterdam moet het met een groei van de leegstand van krap eenvijfde doen. Als het om nieuw aanbod gaat, zakt Eindhoven opnieuw door het ijs. In de lichtstad daalde het aanbod met 2 procent naar 200.600 vierkante meter.

Reageer op dit artikel