nieuws

B en W Utrecht pareert kritiek Leidsche Rijn

bouwbreed Premium

utrecht – De Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn blijft wel degelijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. “Het stadsdeel moet toegankelijk zijn voor iedereen die er wil wonen, werken of anderszins wil verblijven. De wijk voldoet aan de gestelde eisen.”

Dat stelt het college van B en W van Utrecht in antwoord op kritiek vanuit de gemeenteraad dat de grootste Vinex-locatie van ons land een “onvriendelijk karakter”dreigt te krijgen voor mensen met een fysieke handicap. Volgens de raad zouden veel stoepen te hoog zijn, terwijl een groot aantal woningen door trapjes en hoge plinten “tot ware vestingen zijn verworden”.

In de antwoorden wil het gemeentebestuur dat beeld nuanceren. Het college geeft toe dat niet elke woning altijd voor iedereen te bereiken zal zijn, maar zegt daar ook niet naar te streven. Zo zal niet elk huis via een tegelroute voor blinde mensen gemarkeerd zijn.

Wel wordt gebouwd zonder onnodig hoge stoepen of andere barrières. De huizen zijn ofwel aan de voorkant danwel aan de achterkant op maaiveldhoogte te bereiken. Openbare gebouwen moeten voor alle inwoners bereikbaar zijn. Soms vergt het stedenbouwkundig belang echter een inrichting die voor gehandicapten minder gunstig uitpakt, omdat anders de verkeersstromen te veel door elkaar lopen. Indien nodig worden invalidenpassages aangelegd.

Over het gebrek aan levensloopbestendige woningen is het college kort: rolstoelwoningen worden niet op voorraad gebouwd, maar in overleg met de bewoner aangepast.

Reageer op dit artikel