nieuws

Uneto-VNI mag van NMa eisen stellen aan lidmaatschap

bouwbreed

den haag – Uneto-VNI mag toch vakbekwaamheidseisen stellen aan installatiebedrijven die lid willen worden van de branche-organisatie. Dat heeft de NMa besloten. Ze concludeert dat de lidmaatschapsregeling van Uneto-VNI “niet in strijd” is met de Mededingingswet. In 2000 stelde de NMa nog dat de lidmaatschapsprocedure “een potentieel uitsluitingseffect” oplevert voor bedrijven die niet lid zijn […]

den haag – Uneto-VNI mag toch vakbekwaamheidseisen stellen aan installatiebedrijven die lid willen worden van de branche-organisatie. Dat heeft de NMa besloten. Ze concludeert dat de lidmaatschapsregeling van Uneto-VNI “niet in strijd” is met de Mededingingswet.

In 2000 stelde de NMa nog dat de lidmaatschapsprocedure “een potentieel uitsluitingseffect” oplevert voor bedrijven die niet lid zijn van Uneto-VNI en verbood de regeling. Begin dit jaar werd de NMa echter teruggefloten door de Rotterdamse rechtbank. Die kwam tot de conclusie dat in de praktijk helemaal niets gebleken is van concurrentiebeperking door de lidmaatschapscriteria van Uneto-VNI.

Na bestudering van het gerechtelijke oordeel, komt de NMa nu tot dezelfde conclusie. “We hebben inderdaad geen concreet bewijs dat sprake is van een mededingingsbeperkend effect”, aldus NMa-woordvoerder B. Roest. “Er zijn nooit klachten bij ons binnengekomen dat de lidmaatschapseisen concurrentieverhinderend werken.” Uneto-VNI reageert verheugd op het bijgestelde standpunt van de NMa.

Reageer op dit artikel