nieuws

Randstadspoor in regio Utrecht volledig operationeel in 2015

bouwbreed

utrecht – Minister Peijs (verkeer) heeft vrijdag het projectbesluit Randstadspoor overhandigd aan de regio Utrecht. De spoorlijn in het stadsgewest Utrecht met zeven nieuwe stations is in 2015 klaar voor gebruik. Tevens stelt het kabinet 300 miljoen euro beschikbaar voor het stationsgebied van Utrecht.

De minister heeft daarmee de plannen binnen een maand na het bestuurlijk overleg in een besluit gegoten. Dit houdt in dat de regio 108 miljoen euro voorschiet. Randstadspoor dreigde vertraging op te lopen, omdat op de begroting van Verkeer en Waterstaat beheer en onderhoud aan weg en spoor voorrang kregen. Door de bijdrage van de regio kan het project nu toch van start.

“Randstadspoor wordt voor een groot deel viersporig en dat komt de betrouwbaarheid van het hele landelijk net ten goede”, aldus minister Peijs na afloop van het bestuurlijk overleg van vorige maand.

Het project voorziet verder in de aanleg van zeven nieuwe stations: Tiel Passewaaij, Amersfoort Vathorst, Utrecht Zuilen, Houten Castellum, Utrecht Terwijde, Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Vaartsche Rijn. Een onderzoek naar de bouw van twee andere stations, Utrecht Majella en Lage Weide, loopt nog. Enkele andere stations zijn uit het project gehaald, omdat de regionale ontwikkeling daar achterblijft.

Het stationsgebied Utrecht ondergaat als sleutelproject van het Rijk eveneens een metamorfose. Peijs en minister Dekker (VROM) hebben met burgemeester Brouwer van Utrecht een overeenkomst getekend. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat reserveert 249 miljoen euro voor aanpassingen aan het spoor en de ov-terminal. VROM reserveert 54,5 miljoen euro voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, zoals herstel van de Catharijnesingel. In het gebied verrijst tevens de grootste bioscoop van Nederland. Het gebouw met achttien zalen kost 25 miljoen euro en is klaar in 2007. De bouw is een initiatief van bioscooponderneming Wolff Cinemagroep.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels