nieuws

Over de Cost en de Baet

bouwbreed

�De cost gaat voor de baet uit� is toch een gekende zegswijze die nog stamt uit de tijd van de eerste echte multinational, de VOC. De vissermannen hadden er een ander gezegde voor: een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen. In het huidige tijdsgewricht laten we dure consultants roepen dat investeringen moeten worden gedaan […]

�De cost gaat voor de baet uit� is toch een gekende zegswijze die nog stamt uit de tijd van de eerste echte multinational, de VOC. De vissermannen hadden er een ander gezegde voor: een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen. In het huidige tijdsgewricht laten we dure consultants roepen dat investeringen moeten worden gedaan om aan winstoptimalisatie toe te komen.

Kortom, ieder rechtgeaarde Nederlander weet dat als je iets wilt verdienen, je er eerst geld in zult moeten steken. Iedere Nederlander? Neen, politici niet. De bezuinigingen gaan weer een rol spelen waarbij de oude zegswijzen volledig worden vergeten.

Zo is er het Lissabonakkoord. Volgens dat akkoord moet de EU binnen enkele jaren de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld worden. Wat doet Nederland, de toegang tot het hoger onderwijs sterk bemoeilijken. Hoezo kenniseconomie.

Tweede voorbeeld: er moeten meer mensen aan werk worden geholpen. Wat doen de politici: zij schaffen werkbevorderende maatregelen als de SPAK af en verslechteren de ww. Wie het begrijpt mag het zeggen.

Intussen blijven de beleggers verstoken van echt nieuws waar ze wat mee kunnen. De kwartaalcijferronde moet nog op gang komen en ook macro-economisch is er weinig te verhapstukken. Of het moet de opmerking zijn van Jean-Claude Trichet, u weet wel de nieuwe Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank, die vrijdag liet weten te verwachten dat de inflatie toch wat langer boven de 2 procent blijft dan goed is. Dat betekent dus een renteverhoging. Trichet probeerde geruchten daarover onmiddelijk de kop in te drukken door te melden dat zijns inziens op middellangetermijn de prijsstabiliteit niet in gevaar komt. Daarbij bedoelt hij dat de inflatie wel weer onder de gewenste 2 procent uit zal komen.

Geen wonder derhalve dat er op de beurzen weinig te beleven was. De omzetten waren laag en de sentimenten negatief. Onder die omstandigheden is een dalende tendens van de koersen verklaarbaar. De bouw deed het op de beurs deze week zoals te doen gebruikelijk. Een uitzondering bleek Ballast Nedam. Die verloor in een week tijd meer dan 10 procent. Waarschijnlijk is dat ongeduld bij wat beleggers. Opmerkelijk is Boskalis dat sluipenderwijs naar boven kruipt.

Beleggers kennen Oud-Nederlandse zegswijzen duidelijk ook. Aalberts gooide deze week een spiering uit en de beleggers hapten gretig. Daar kan de politiek nog wat van opsteken.

Reageer op dit artikel