nieuws

Miljoenen voor mijnwaterprojecten

bouwbreed Premium

heerlen – De Europese Unie stelt 10 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor mijnwaterprojecten in Heerlen en het Schotse Midlothian. Het geld wordt ongeveer gelijk onder beide gemeenten verdeeld om het gebruik van mijnwater voor stadsverwarming en koeling (in de zomer) mogelijk te maken.

Door deze subsidie denkt de gemeente Heerlen dit najaar het contract te kunnen tekenen voor het begin van het project, dat in die gemeente ongeveer 10 miljoen euro kost. De voorbereidingen, zoals het aanbesteden van de boringen, zijn al in volle gang. De gemeente neemt een deel van de kosten voor haar rekening.

Het idee is om zowel in Heerlen als Midlothian het water in verlaten mijnen te gebruiken om gebouwen te verwarmen en te koelen. Het gaat om bedrijfspanden die op het verlaten mijnterrein komen. Beide gemeenten werken samen in de uitvoering van de projecten. Het opgepompte water komt uit twee bronnen, een op het oude terrein van de Staatsmijn Oranje Nassau van 20 tot 25 graden, en een op Heerlerheide van 35 graden Celsius.

In de winter wordt het warmere water opgepompt, in de zomer het koelere. Via een speciale pomp kan de temperatuur geregeld worden, zodat het water in de winter warmer en in de zomer koeler kan worden, aldus een woordvoerder van de gemeente. Zodoende kan het water in de zomer als �airco� dienen.

Energiebronnen

Op twee terreinen in Heerlen worden nieuwe gebouwen �mijnwaterproof� gemaakt. Op Heerlerheide verwarmt of koelt het mijnwater onder meer een woonzorgcomplex, een cultureel centrum en woningen. En op het terrein van de Staatsmijn Oranje Nassau stroomt het mijnwater door een nieuw scholencomplex. Het project is volgens Heerlen van belang in de zoektocht naar nieuwe, duurzame energiebronnen. (anp)

Reageer op dit artikel