nieuws

Logistiek vastgoed zeer populair

bouwbreed

den haag – Nederlandse beleggers hebben vorig jaar 300 miljoen euro in logistiek vastgoed gestoken. Dat is meer dan de helft van de totale investeringen over 2003 in kantoorruimte. Dat blijkt uit het rapport Distributie in Nederland van de specialisten in logistiek vastgoed van het makelaarskantoor DTZ Zadelhoff.

Hoogwaardig logistiek vastgoed is populair bij beleggers, omdat het gemakkelijk is te verhandelen en het meestal om veel vierkante meters gaat. Daarnaast zorgt de slechte kantoormarkt voor steeds meer belangstelling bij geldschieters voor deze specialistische vastgoedproducten, die zich volgens DTZ Zadelhoff steeds meer als een subcategorie manifesteert.

De belangstelling wordt verder aangewakkerd door logistieke dienstverleners die hun centra steeds vaker leasen of huren. Deze stap wordt volgens de vastgoedspecialist steeds vaker gemaakt, omdat de ondernemingen het kapitaal dat vast zit in onroerend goed of andere vaste activa, terugbrengen. Daarnaast leveren logistieke ondernemingen tegen steeds kortere looptijden, wat het noodzakelijk maakt de eigen opslagruimte zo flexibel mogelijk in te delen.

Volgens de cijfers van Zadelhoff staken beleggers vorig jaar in totaal 530 miljoen euro in bedrijfsruimte. Daarmee is het totale investeringsvolume van beleggers in vergelijking met 2002 gedaald met 4 procent. Het jaar 2003 is daarmee een piek in een stijging van het investeringsvolume dat in 2001 met 400 miljoen euro zijn laatste dip beleefde.

De meeste distributiecentra staan in de buurt van Amsterdam, Schiphol en Europa�s grootste havenstad Rotterdam. West Brabant en Noord-Limburg zijn bijna even populair. De gunstige ligging van deze regio�s, dicht bij de belangrijkste snelwegen naar Duitsland en België, maken de in het zuiden van Nederland gelegen locaties interessante plekken voor een logistieke vestiging.

Bij het nationale vliegveld Schiphol staan de duurste opslagcentra. Een huurder betaalt daar elk jaar iets meer dan 80 euro per vierkante meter. Amsterdam volgt als goede tweede. Daar wordt jaarlijks ongeveer 70 euro betaald voor een vierkante meter magazijn. Rotterdam staat met iets meer dan 60 euro op de derde plaats. Tilburg is het goedkoopst. In de West-Brabantse stad wordt elk jaar voor een vierkante meter zo�n 50 euro op tafel gelegd. De duurste locatie van Europa is Londen. Daar kost elke vierkante meter distributiecentrum meer dan 160 euro per jaar.

Logistieke dienstverleners hebben met name belangstelling voor modern hoogwaardig logistiek vastgoed dat bij voorkeur jonger is dan 5 jaar. Hierdoor komen steeds meer speciaal voor de logistieke dienstverlening neergezette gebouwen vrij die niet meer aan de eisen voldoen. DTZ Zadelhoff schat het aandeel van het huidige aanbod van deze min of meer afgekeurde huisvesting op een kwart.

Reageer op dit artikel