nieuws

Leiden mag niet bouwen in polder

bouwbreed Premium

den haag – De Raad van State heeft een streep gehaald door een deel van het streekplan dat de vestiging van een groot bedrijventerrein in de Oostvlietpolder mogelijk maakte. De vernietiging is een strop voor de gemeente Leiden, die in het bedrijventerrein een oplossing zag voor het nijpende plaatsgebrek elders. Het rechtscollege vindt dat de […]

den haag – De Raad van State heeft een streep gehaald door een deel van het streekplan dat de vestiging van een groot bedrijventerrein in de Oostvlietpolder mogelijk maakte. De vernietiging is een strop voor de gemeente Leiden, die in het bedrijventerrein een oplossing zag voor het nijpende plaatsgebrek elders. Het rechtscollege vindt dat de provincie Zuid-Holland een te groot gebied voor bebouwing heeft gereserveerd in een polder in het Groene Hart.

Leiden zoekt al jaren naar uitbreidingslocaties voor bedrijven en vond die in een gebied van 40 hectare in de Oostvlietpolder. De provincie heeft het bestemmingsplan goedgekeurd. Zij wilde de bebouwingsmogelijkheden echter voor het grootste deel van de Oostvlietpolder laten gelden. In haar streekplan kan 166 hectare van de polder worden bebouwd.

De raad vindt dit plan veel te ver gaan. Het staat het bouwen toe in het Groene Hart en in de groene bufferzone van Den Haag, Leiden en Zoetermeer. De provincie deed geen onderzoek naar de natuurwaarden van het gebied, waardoor onvoldoende is gemotiveerd dat bouwen in de Oostvlietpolder noodzakelijk is, meent de raad.

De vereniging Vrienden Oostvlietpolder vecht het bestemmingsplan binnenkort aan bij de Raad van State.

Reageer op dit artikel