nieuws

Krachtiger concurrentie en slimmere werkers

bouwbreed Premium

den haag – De concurrentiekracht van Nederland moet verbeteren en mensen moeten meer en slimmer gaan werken. De noodzaak voor activering en vernieuwing is daarom de rode lijn in de notitie “kiezen voor groei” van het kabinet.

Het kabinet wil de vergunningen stroomlijnen en inkorten, onnodige en strijdige regels aanpakken en de mededinging versterken. Ook moeten ouderen langer door blijven werken. Dat geldt overigens volgens minister Brinkhorst (economische zaken) niet voor mensen die al vroeg begonnen zijn in hun carrière en zwaar werk hebben gedaan, bijvoorbeeld in de bouw.

“Veel mensen doen helemaal geen zwaar werk en die groep groeit nog steeds. Als iemand zijn hele leven zwaar werk heeft verricht, moet deze op zijn 55ste kunnen stoppen. Daar moeten voorzieningen voor zijn”, aldus de bewindsman in een interview nog voor de presentatie van de groeibrief.

De 40-urige werkweek moet bovendien terug in de collectieve sector. Daar wordt nu 36 uur in de week gewerkt. Brinkhorst doet een beroep op vakbonden de langere week niet te blokkeren. Werk dat nu door tien mensen wordt gedaan kan met een langere werkweek ook met negen mensen. De invoering hoeft dan geen extra geld te kosten volgens de bewindsman.

Ook zou de vennootschapsbelasting, belasting over de winst, moeten worden verlaagd en het lifo-principe (last in first out) bij reorganisaties heroverwogen worden.

Het kabinet zet ook in op innovatie. Wetenschappelijk onderzoek verdienen meer aandacht en het moet gemakkelijker zijn voor vernieuwende bedrijven zich hier te vestigen. Bovendien dienen vmbo-opleidingen beter te worden afgestemd op de capaciteiten van leerlingen en de behoeften van bedrijven.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde met instemming op de kabinetsplannen. De werkgevers roepen al langer dat de Nederlandse economie danig op de schop moet worden genomen. Wel vindt VNO-NCW het jammer dat het kabinet nog vaag blijft over het tijdsplan. De werkgeversorganisatie wil zo snel mogelijk een actieprogramma, zodat de ingrepen ook met zekerheid worden doorgevoerd.

�Nederlandse economie moet op de schop�

Reageer op dit artikel