nieuws

Inspectie: metaalsector lapt arbo-regels massaal aan laars

bouwbreed

den haag – Tweederde van de bedrijven in de metaalsector houdt zich niet aan de regels voor de arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Bij 65 procent van de 320 bezochte bedrijven constateerde de Arbeidsinspectie overtredingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Bij ruim 40 procent ging het om onveilige machines. De inspectie noemt dat verontrustend. In 76 gevallen legde zij het werk stil wegens onaanvaardbare risico�s. De Arbeidsinspectie deelde bovendien 341 waarschuwingen en 55 boetes uit.

In totaal constateerde de inspectie bij de bezochte bedrijven 468 overtredingen. Van de 209 bedrijven die in de fout gingen, heeft zij 183 opnieuw bezocht. Op drie na bleken die hun leven te hebben gebeterd.

De organisatie voor metaalwerkgevers FME-CWM zegt “geschrokken” te zijn van de uitkomsten van het onderzoek. “Als je 76 stilleggingen hebt, is er iets mis”, zegt een woordvoerder.

De werkgeversorganisatie is van plan nog meer aan voorlichting te gaan doen. Ze wijst er echter ook op dat veel werkgevers door de grote hoeveelheid aan administratieve regels door de bomen het bos niet meer zien. “De welwillendheid is er wel, maar het gaat vaak om onwetendheid.”

FNV Bondgenoten is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Het lukte vorig jaar niet met de werkgevers afspraken te maken over verbetering van de arbeidsomstandigheden, aldus vakbondsbestuurder J. Verhoeven.

Reageer op dit artikel