nieuws

Eén budget voor doelen platteland

bouwbreed

den haag – Alle ontwikkelingen die het Rijk wil op het platteland worden voortaan uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied betaald. Ongeveer 700 miljoen euro voor natuur, bodemsanering en reconstructie van zandgebieden wordt daarin overgebracht. De verschillende subsidies die daar nu voor bestaan, komen in het budget dat in 2007 in werking treedt. De provincie gaat […]

den haag – Alle ontwikkelingen die het Rijk wil op het platteland worden voortaan uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied betaald. Ongeveer 700 miljoen euro voor natuur, bodemsanering en reconstructie van zandgebieden wordt daarin overgebracht. De verschillende subsidies die daar nu voor bestaan, komen in het budget dat in 2007 in werking treedt.

De provincie gaat als regisseur het budget verdelen in samenspraak met gemeenten en waterschappen. Hoewel het budget over drie jaar operationeel is, moet vanaf volgend jaar in die geest worden gewerkt.

Het is een nieuwe vorm van samenwerking tussen Rijk en provincie. Zij maken afspraken voor een periode van vijf of zeven jaar over te leveren prestaties. Op basis daarvan volgt een verdeling van het budget waarover de provincie de beschikking krijgt. Die gaat aan de slag met gemeenten en waterschappen en beschikt het geld regionaal. Het Rijk volgt de voortgang en aan het eind van de periode legt de provincie verantwoording af over de geleverde prestatie.

Reageer op dit artikel