nieuws

Bouw van tunnels A73-Zuid gegund aan Belgisch aannemersbedrijf Besix

bouwbreed

maastricht – Rijkswaterstaat heeft de bouw van de tunnels in Roermond en Swalmen van Rijksweg 73-Zuid voor 115 miljoen euro gegund aan het Belgische aannemersbedrijf Besix.

In Roermond gaat het om een 2,4 kilometer lange tunnel onder het stedelijk en deels landelijk gebied van de stad. In Swalmen komt ter hoogte van de kom van deze gemeente een 1000 meter lange tunnel waarvan het gesloten gedeelte 400 meter bedraagt.

De aanbesteding was zo geformuleerd dat de aannemer, binnen afgesproken randvoorwaarden, zijn eigen ideeën, kennis en kunde inzet voor een ontwerp. In het geval van deze tunnel heeft Besix een ontwerp gemaakt dat optimaal gebruik maakt van het gegeven dat onlangs de vluchtstroken in de tunnels zijn vervallen. De tunnel wordt daardoor smaller en dus goedkoper. Verder maakt de aannemer in het Roerdal gebruik van de afzinkmethode. Daarbij worden vier tunnelelementen gefaseerd in een dok in het tracé gebouwd en op locatie in een zinksleuf afgezonken.

De aannemer gaat het ontwerp nu detailleren, het terrein inrichten en materialen bestellen. De bouw begint eind 2004, begin 2005. Eind 2007 zijn de tunnels klaar.

Reageer op dit artikel