nieuws

A30 gedeeltelijk open door zwaluw

bouwbreed

ede – De nieuwe snelweg A30 tussen Barneveld en Ede gaat maandag maar gedeeltelijk open, omdat in een dijklichaam van de weg bij Ede een kolonie oeverzwaluwen is gaan nestelen. Een rijstrook van Ede richting Utrecht blijft wegens de vogels voorlopig gesloten. Minister Peijs van Verkeer komt de weg maandag officieel openen. Zaterdag is er […]

ede – De nieuwe snelweg A30 tussen Barneveld en Ede gaat maandag maar gedeeltelijk open, omdat in een dijklichaam van de weg bij Ede een kolonie oeverzwaluwen is gaan nestelen. Een rijstrook van Ede richting Utrecht blijft wegens de vogels voorlopig gesloten.

Minister Peijs van Verkeer komt de weg maandag officieel openen. Zaterdag is er de hele dag feest op het nieuwe weggedeelte. De A30 vormt een nieuwe noord-zuidverbinding door het midden van het land. Het nieuwe snelwegdeel moet de files op de snelwegen A12 en A1 verminderen.

De oeverzwaluw is een bedreigde vogelsoort. Het dier graaft diepe tunnels in steile zandwanden, meestal oevers van waterwegen. In die holen broeden de vogels op eieren. Het nestelen duurt tot eind september. Dan trekken ze weg naar warmere oorden.

De zwaluwen zijn neergestreken bij het verkeersknooppunt Maandereng bij Ede. In het talud van de nieuwe weg groeven zij tientallen tunnels. Rijkswaterstaat wil voorkomen dat het verkeer grote aantallen vogels doodrijdt en heeft besloten de rechter rijstrook voorlopig niet te openen.

Reageer op dit artikel