nieuws

Woonplus zet vaart achter herstructurering Schiedam

bouwbreed Premium

schiedam – Vastgoedonderneming Woonplus uit Schiedam zet vanaf dit jaar vaart achter de herstructurering in de wijken Nieuwland, Groenoord en de Slachthuisbuurt, die na de transformatie de naam Toernooiveld krijgt. Vanaf volgende week beginnen diverse projecten.

De wijken kenmerken zich door een grote mate van eentonigheid.

“Portiekflats, links en rechts, kilometers lang”, illustreert K. van Dreven, directeur van Woonplus, die in Schiedam 14.000 verhuureenheden bezit. Het streven is een grotere variatie aan type woningen te realiseren die ook voor hogere inkomens interessant zijn. De totale herstructurering vanaf nu tot 2009 gaat circa 400 miljoen euro kosten en betreft 1654 woningen, zowel nieuwbouw als renovatie.

Na het vele slopen is de tijd van opbouwen aangebroken en gaat volgende week de eerste paal de grond in. Bouwonderneming Roos uit Ridderkerk begint met 33 koopwoningen aan de Laan van Bol�Es waarna IGB Condor begint aan 14 woon/werkwoningen en De Contrabas, een woontoren met winkelruimte.

De herstructurering bestaat uit 25 afzonderlijke projecten, waarvan een klein aantal bijna is opgeleverd of er al staat, zoals het Thurledegebouw dat Ballast Nedam in 2002 heeft opgeleverd, het Bospad, een nieuwbouwproject van 46 seniorenwoningen, dat Volker Bouwmaatschappij bijna heeft voltooid en Panagro dat momenteel twee flatgebouwen renoveert aan het Albert Raalteplein. De casco�s worden hergebruikt en er komt een vierde woonlaag bij. “Deze projecten spelen mee in het totale ballet, maar zouden ook zijn uitgevoerd zonder de grootschalige herstructerering”, aldus H. Borsje, manager Vastgoedprojecten van Woonplus. De kale vlakte in Nieuwland laat zien dat het meeste nog gaat gebeuren. In het gebied Goeman Borgesius komen 200 woningen. De aanbesteding zal najaar 2004 plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een nieuw gebouwencomplex voor ouderen: �de 5 Molens�.

Kartonnagefabriek

BAM Woningbouw gaat eind dit jaar beginnen aan de herontwikkeling van de voormalige kartonnagefabriek in Nieuwland tot woongebouw gecombineerd met bedrijfsruimten. Aan de Parkweg-Noord in Nieuwland worden 750 appartementen gesloopt waarna er een geheel nieuwe wijk wordt opgezet. De aanbesteding voor de circa 500 woningen die teruggebouwd gaan worden staat gepland voor zomer 2005.

Voor de Slachthuisbuurt heeft de gemeente Schiedam samen met Woonplus een nieuwe stedenbouwkundige invulling ontwikkeld. De aanbesteding voor de 129 nieuwbouwwoningen die komen in de inmiddels gesloopte wijk die straks Toernooiveld gaat heten, staat gepland voor voorjaar 2005.

�De wijken kenmerken zich door eentonigheid�

Reageer op dit artikel