nieuws

Passende baan voor klokkenluider zou op zijn plaats zijn

bouwbreed

den haag – De overheid moet ervoor zorgen dat klokkenluider A. Bos op de een of andere manier compensatie krijgt voor de kosten die hij heeft gemaakt.

Dat kan wat PvdA-kamerlid Depla en D66-fractieleider Dittrich betreft ook een passende baan zijn. CDA-Kamerlid Atsma sluit zich bij die laatste stelling aan dat een nieuwe baan op zijn plaats zou zijn. Het kabinet wees afgelopen vrijdag een compensatieregeling voor oud-directeur Bos van Koop Tjuchem, die de bouwfraudeaffaire aanzwengelde, van de hand. De korte brief van de premier rept op geen enkele manier over dank, maar gaat in op burgerplicht om misstanden aan de kaak te stellen. Bovendien verwijst Balkenende naar het lopende justitiële onderzoek naar Bos zelf.

Na de ministerraad voegde Balkenende er aan toe dat in overleg met Justitie is bekeken of voor een dergelijke tegemoetkoming justitiële gronden zijn. “Die gronden zijn er niet”, aldus de premier, die wegens de juridische implicaties niet wilde uitwijden over de zaak.

Bos had gevraagd om de compensatie. Depla vindt dat een klokkenluider er niet slechter van mag worden en dat is bij de oud-directeur wel gebeurd. De overheid moet hem dan ook helpen om aan het werk te komen, of op een andere manier weer economisch zelfstandig te worden.

Geschikte baan

D66�er Dittrich is ook voor “een fatsoenlijk regeling”. Wat hem betreft is dat geen fonds met belastinggeld, zoals GroenLinks had voorgesteld, maar “bijvoorbeeld een geschikte baan”.

Hij vindt de brief waarin premier Balkenende vrijdag een regeling afwees, “kil”. Dittrich en Depla vrezen beide dat de houding van het kabinet andere potentiële klokkenluiders ervan zal weerhouden om misstanden naar buiten te brengen. Opvallend genoeg heeft aanstormend europarlemetariër en klokkenluider P. van Buitenen eveneens steun toegezegd aan Bos. Hij heeft beloofd zich in te zetten voor eerherstel van zijn collega-klokkenluider.

Reageer op dit artikel