nieuws

Opvouwbaar dak rekent af met Wimbledons vijand

bouwbreed

wimbledon – Op het befaamde Centre Court van Wimbledon worden maandag de eerste ballen geslagen, twee weken later vinden de finales plaats. Tenminste, als alles volgens plan verloopt en de weergoden niet voor de zoveelste keer het edele spel verstoren. Over een paar jaar moet dat niet meer mogelijk zijn want dan heeft dit walhalla van het internationale tennis een opvouwbaar dak dat het gras én de kostbare spelers moet beschermen.

Wimbledon is al jaren aan het verbouwen. Dat is wel nodig ook, want het tenniscomplex in de gelijknamige Londense wijk dateert oorspronkelijk uit de jaren twintig.

Het bestuur realiseerde zich al tien jaar geleden dat een drastische modernisering nodig was om de hedendaagse bezoeker, speler, sponsor én tv-kijker tevreden te houden. Net voor het begin van het toernooi van 2000 werd de eerste fase opgeleverd, met een nieuwe Nr 1 Court, een nieuw mediacentrum, het Millennium gebouw voor spelers, officials en leden en een uitbreiding van de westelijke tribune van het Centre Court. Vorig jaar is ook begonnen met de nieuwbouw van het Turnstile- gebouw waarin het tennismuseum, de winkels, de bibliotheek en de kantoren van Wimbledon zelf worden gehuisvest. Deze fase moet eind volgend jaar worden opgeleverd.

Als kroon op het werk wil het bestuur nu dat Centre Court zelf aanpakken. Daarbij staat de voornaamste vijand van het hedendaagse tennis, de regen, centraal. Weliswaar zorgde diezelfde regen voor oer-Britse taferelen als een �sing-song� met Cliff Richard, maar tennis is tegenwoordig net zoveel business als voetbal en vooral de houders van de tv-rechten willen graag in het weekend uitzenden. Centraal in de tweede fase staat dan ook een innovatief opvouwbaar dak dat volgens sommige ramingen zeker 150 miljoen euro gaat kosten.

Dat dak wordt doorzichtig zodat het heilige gras ook kan doorgroeien als het dicht is. De als een harmonica opvouwende constructie bestaat uit twee helften, één met vier en één met vijf segmenten die worden bedekt met in totaal 5.200 vierkante meter waterdichte stof. Die constructie wordt gedragen door tien stalen overspanningen van elk ongeveer 77 meter breed die op wieltjes langs het ter plaatste 17 meter hoge tribunedak glijden. Het opvouwen zal ongeveer tien minuten duren, beduidend langer dan het minuutje dat het de ballenjongens nu kost om een groot groen zeil over het grasveld te trekken.

Het grootste obstakel voor de ontwerpers vormt het risico dat het gras onder een dicht dak door dampvorming toch vochtig en dus glad wordt. Om dat te voorkomen zal in het hele stadion een luchtverversingssysteem worden aangebracht, dat de temperatuur rond 24 graden en de luchtvochtigheid op 50 procent moet houden.

Vooral dit probleem heeft de ontwerpers HOK veel kopzorg opgeleverd. HOK heeft de nodige ervaring met grote stadions, want het Britse bureau ontwierp eerder het Olympisch Stadion in Sydney, het overdekte Millennium Stadion in Cardiff en het in aanbouw zijnde nieuwe Wembley in Londen.

Het stadion krijgt 15.000 zitplaatsen, 1.200 meer dan de huidige capaciteit. Die worden wel breder dan gepland om de wat gezettere toeschouwers de ruimte te bieden. Rond het nieuwe Centre Court komt nog een reeks andere nieuwe gebouwen, onder andere voor de horeca en voor hospitality-zalen.

De All England Lawn Tennis and Croquet Club heeft op 16 januari dit jaar een bouwvergunning aangevraagd bij de Londense deelgemeente Merton en hoopt in 2006 met de uitvoering te beginnen. Het werk op het Centre Court zal echter minstens drie jaar duren, tot zo lang kan de regen het spel dus nog steeds verstoren.

Regen zorgde soms ook voor oer-Britse taferelen

Reageer op dit artikel