nieuws

Grootmetaal laakt gezwabber kabinet

bouwbreed

zoetermeer – Werkgevers en werknemers in de metalektro vinden dat het kabinet gas moet terugnemen in de plannen met prepensioen. Zij zeiden dit na afloop van de eerste ronde van de cao-onderhandelingen.

De grootmetaalpartners hebben in de voorspelbaar moeilijke onderhandelingen over een nieuwe cao in ieder geval een onderwerp gevonden waar zij het roerend over eens zijn. Het gezwabber van de overheid op sociaal en prepensioengebied draagt niet bij aan constructief overleg.

In de metalektro kent men sinds enige tijd een geïntegreerde regeling prepensioen en pensioen. Vanaf 55 jaar kunnen werknemers besluiten te stoppen met werken. Dat gaat dan wel ten koste van de hoogte van het pensioen. Als ze willen doorwerken, dan mag dat tot maximaal 70 jaar.

Na het mislukken van het Voorjaarsoverleg dreigt het kabinet de opbouw van prepensioen feitelijk onmogelijk te maken door de premies ervoor niet langer aftrekbaar voor de belasting te laten zijn. Een woordvoerder van FME-CWM dat dit de branche voor een dilemma plaatst. Iedereen is tevreden met de regeling die in 2003 na drie jaren van soms moeizame onderhandelingen tot stand is gekomen. Maar de werkgevers zijn niet van plan om politieke besluiten in de cao te repareren. Extra geld om de regeling in stand te houden willen zij niet uitgeven omdat dit de concurrentiepositie in gevaar gaat brengen.

Loonmatiging

Dit probleem komt nu nog bovenop de al bestaande. Zo heeft FNV Bondgenoten al uitgesproken 1,25 procent loonsverhoging te willen nu het Voorjaarsakkoord niets heeft opgelost. Daarmee is voor de bond de loonmatiging voor 2005 uit het Najaarsakkoord van de baan.

Ook het CNV is niet blij met de andere werkgeversvoorstellen. De christelijke bond vindt overigens met de FNV dat het vooral om verslechteringen gaat. Ook willen de bonden toch een aanvulling op de uitkering in het tweede ziektejaar.

Reageer op dit artikel