nieuws

Flexibele inhaalstrook moet wegen veiliger maken

bouwbreed

zwolle – De provincie Overijssel wil een derde rijstrook die afwisselend voor beide rijrichtingen als inhaalstrook wordt gebruikt, aanleggen op de N340 tussen Zwolle en Ommen. Het zou voor het eerst zijn dat een weg in Nederland op deze manier wordt ingericht, meldde de provincie Overijssel vrijdag.

Het plan is afkomstig uit Zweden. Om de 1500 meter wordt de derde rijstrook afwisselend aan een van de twee rijrichtingen toegevoegd. Beide rijrichtingen zijn van elkaar gescheiden door een afrastering van staalkabels. De provincie overweegt dit concept in te voeren op de N340, waar de afgelopen zes jaar zeventig verkeersslachtoffers vielen.

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO afdeling Overijssel verwacht dat met de inhaalstrook veel ongevallen op provinciale wegen kunnen worden voorkomen. “Op deze weg vinden vooral veel ongevallen plaats doordat mensen inhalen op punten waar ze dat beter niet kunnen doen. Als ze nu weten dat elders een legitieme inhaalmogelijkheid is, zullen ze daarop wachten”, aldus voorzitter B. Cras.

De inhaalstrook wordt over een lengte van 16 kilometer aangelegd, als Provinciale Staten dit najaar instemmen met het plan. Overijssel verwacht dat de aanleg van de provinciale weg 60 miljoen euro kost. Volgens 3VO is het plan uniek. Rijkswaterstaat, directie Oost-Nederland, wil nog niet reageren omdat het plan daar nog niet bekend is. (ANP)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels