nieuws

Cao-onderhandelingen worden steeds grimmiger

bouwbreed Premium

utrecht – De kans dat cao-onderhandelingen geruisloos tot resultaat leiden, is gedaald naar nul. Dat blijkt wel uit de onderhandelingen bij Akzo Nobel en in de metalektro.

Bij Akzo Nobel hebben de leden van FNV Bondgenoten het eindbod van het concern unaniem afgewezen. De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen precies een maand geleden vast waarna het bedrijf met een eindbod kwam.

Daarin zat geen compensatie voor gestegen kosten, geen aanvulling uitkering in het tweede ziektejaar en het prepensioen zou op de helling moeten. Vooral op dat punt zijn de werknemers van Akzo teleurgesteld, meent de bond. Bonden en werkgever zullen nu opnieuw naar de onderhandelingstafel moeten. Resultaat daarvan wordt nauwelijks verwacht.

Ook de onderhandelingen in de metalektro zitten in een impasse. Het stukgelopen voorjaarsoverleg en de daaropvolgende verklaringen vanuit het kabinet frustreren oplossingen voor met name wao en prepensioen.

CNV Metaal en Elektro heeft laten weten dat de nadelen van een nieuwe wao-wetgeving voor onder meer gedeeltelijk arbeidsongeschikten en aanvulling in het twee ziektejaar door de werkgevers moeten worden gecompenseerd. FME-CWM voelen er niets voor het kabinetsbeleid te repareren.

Het CNV gaat nu in kaart brengen met welke probemen werknemers te maken krijgen bij de veranderingen in de wao en het vervallen van de belastingaftrek van premies prepensioen.

Reageer op dit artikel