nieuws

Brinkhorst vindt zonne-energie te duur

bouwbreed

den haag – Minister Brinkhorst (economische zaken) blijft bij zijn standpunt dat zonne-energie te weinig oplevert voor het halen van de Kyoto-doelstellingen. Hij voelt er niets voor de energiepremieregeling op te laten gaan in de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) om het voortbestaan van zonnesubsidie te garanderen.

Een kamermeerderheid onder aanvoering van D. Samsom (PvdA) pleitte vorige week bij staatssecretaris Van Geel (milieu) voor het afschaffen van de regeling en deze onder te brengen bij de regeling MEP. Anders dreigt de subsidie op zonnepanelen helemaal te verdwijnen.

De staatssecretaris zei toen wel voor deze oplossing te voelen en met Brinkhorst hierover te willen praten. De minister houdt deze week echter zijn poot stijf. “Zonne-energie is twee keer zo duur als wind en niet effectief genoeg”, aldus Brinkhorst. Dit tot ongenoegen van zijn partijgenoot F. Giskes (D66) die nog wel in elektriciteit uit zonlicht gelooft.

Ondertussen dreigt de VVD tegen een windpark op zee te stemmen, omdat de fractie nog steeds geen kosten-batenanalyse heeft van het kabinet, ondanks herhaalde verzoeken. De minister zei dat windparken wel duur zijn, maar een kansrijk middel vormen om de doelstellingen voor duurzame energie te halen. “Het is de keuze van de samenleving”, zei hij. Brinkhorst beloofde wel de kosten van zonne-energie te laten narekenen.

Reageer op dit artikel