nieuws

Bouwbudget van ziekenhuizen in lift

bouwbreed

utrecht – Het budget van ziekenhuizen voor bouwprojecten neemt dit jaar met zon 6 miljoen euro toe en stijgt naar meer dan een kwart miljard euro. Dat blijkt uit de Bouwkostennota 2004 van het Bouwcollege, een toezichthoudend orgaan van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Het Bouwcollege rekent dit jaar op een stijging van de kosten met 2,4 procent. In 2002 besteedde volgens het Bouwcollege de ziekenhuisbranche 253 miljoen euro aan.

De prijsstijging wordt volgens het Bouwcollege vooral veroorzaakt door de hogere uitgaven aan bouwmateriaal. Hierbij speelt onder andere de sterk gestegen staalprijs een belangrijke rol. De veelgebruikte grondstof is de afgelopen tijd aanzienlijk duurder geworden omdat China grote hoeveelheden staal opkoopt om zijn snel groeiende economie te voeden. De toename van de bouwkosten wordt verder ondersteund door loonstijgingen in de bouw waarop het Bouwcollege anticipeert.

Het grootste deel van de budgetten is in 2002 uitgegeven aan het bouwkundige deel van de nieuwe huisvesting. In totaal gaven de zorginstellingen aan dit onderdeel 166 miljoen euro uit. In werktuigbouwkundige opdrachten is voor 57 miljoen euro geïnvesteerd. Ziekenhuizen geven het minste geld uit aan de elektrotechnische installatie. In totaal is in het jaar 2002 aan dit onderdeel van het gebouw 35 miljoen euro uitgegeven.

Investeringen

De investeringen hadden in 2002 betrekking op 37 verschillende projecten. Bij negen klussen was een ziekenhuis de opdrachtgever. In dat jaar waren de verpleeghuizen de grootste opdrachtgevers. Zij startten in het totaal 13 bouwprojecten. De geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg tekenden ieder voor acht aanbestedingen.

Onder invloed van een scherpe aanbestedingsmarkt zijn vorig jaar de kostennormen met 5 procent naar beneden bijgesteld. “In 2000 hebben we een forse piek gehad van de kosten. Maar in 2002 en 2003 zijn die sterk gedaald. In extreme gevallen hebben we zelfs een prijsdaling van tussen de 15 en 20 procent gemeten”, licht een woordvoerder van het Bouwcollege toe.

De tarievenexpert gaat er echter van uit dat deze daling de komende tijd af zal zwakken. “We hebben opdrachten wel onder de kostprijs weg zien gaan. Dat kan natuurlijk niet lang zo doorgaan”.

Hoewel een volledig herstel van de prijzen er volgens het Bouwcollege op korte termijn niet in zit, houdt de organisatie er wel rekening mee dat de bouwmarkt zich plotseling herstelt. “Het is allemaal erg conjunctuur- gevoelig. Onder invloed van de slecht draaiende economie, is de bouw heel snel ingezakt. Als alles weer wat beter gaat, zou het herstel ook wel eens heel snel kunnen komen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels