nieuws

Betonproducenten zetten zich schrap

bouwbreed Premium

voorburg – De producenten van beton en cement zijn somber gestemd over de nabije toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Terwijl vorige maand de hoop opflikkerde weer mensen aan te nemen, zetten de directies zich in juni schrap om nieuwe saneringen door te voeren. Tien procent van de ondernemers voorspelt inkrimping van de personele sterkte. Een kwart van de bedrijven in de sector van beton, cement en gips kampt met een dalende afzet. Vooral de orders uit het buitenland blijven uit. Bij een op de vijf producenten nemen de voorraden toe. In 17 procent van de directiekamers bestaat de vrees voor dalende afzetprijzen.

Ook de baksteenfabrikanten rekenen op verdere personele inkrimpingen. Terwijl vorige maand de bedrijven nog uitgingen van een stabiele bezetting, spreekt in juni 16 procent van de ondernemers de verwachting uit dat het aantal werknemers zal dalen. Bij een groeiende groep producenten nemen de voorraden toe. Inmiddels klaagt bijna de helft van de ondernemers over de zich opstapelende productie.

Omgekeerd evenredig ontwikkelt zich de afzet. In twee maanden tijd is het aantal bedrijven dat de vraag ziet dalen, toegenomen van 23 tot 34 procent. De in april nog bij 17 procent van de bedrijven bestaande hoop op stijgende prijzen is geheel vervlogen. De fabrikanten van hang- en sluitwerk wrijven zich in de handen over de betere betaling voor hun producten. Bijna de helft van de ondernemers denkt dat verdere prijsstijgingen in het verschiet liggen. De orderpositie ligt op 85,2 procent van het niveau in de zomer van 2000.

Van de ondernemers slaagt 17 procent moeilijker de producten te verkopen. Over de orderpositie op zich zijn de directies tevreden. Bij een op de vijf bedrijven nemen de voorraden duidelijk toe. Aan het personele front pakken opnieuw wolken samen. Na maanden van stabiliteit verwacht plotseling 17 procent van de ondernemers inkrimping van het aantal medewerkers.

De producenten van constructiewerken blijven in goede doen. De orderpositie ligt 8,8 procent boven het niveau van medio 2000. Aan op handen zijnde ontslagen denkt vrijwel niemand. Van mei op juni groeide de groep die op een dalende orderontvangst rekent plotseling van 4 tot 27 procent. Bij 6 procent van de bedrijven nemen de voorraden toe. Het aantal ondernemers dat zich rijk rekent met stijgende prijzen daalde in een maand tijd van 27 naar 16 procent.

In de timmerindustrie staan de commerciële afdelingen onder grote druk. Ruim eenderde van de bedrijven slaagt moeizamer opdrachten te boeken.

Reageer op dit artikel