nieuws

Amsterdam richt zich op meer kleinschalige bedrijfsruimten

bouwbreed

amsterdam – In Amsterdam gaat een nieuw op te richten onderneming kleinschalige bedrijfsruimten realiseren. Aan dergelijke ruimten is in Amsterdam een groot tekort, blijkt uit recent onderzoek van de gemeente. Het tekort zou de komende drie jaar oplopen tot 60.000 vierkante meter per jaar.

De specifieke opdracht van de onderneming is het opleveren van 8000 vierkante meter kleinschalige bedrijfsruimte per jaar en dat vooral in woon- en stedelijke vernieuwingsgebieden. De jaarlijkse behoefte zou liggen tussen de 61.000 en 74.000 vierkante meter. Met kleinschalig bedoelt de gemeente ruimten met een bruto oppervlakte tot 250 vierkante meter, meestal gevestigd in bedrijfsverzamelgebouwen of plinten, de ruimten op de begane grond van woongebouwen.

Dit segment is volgens de gemeente niet in beeld bij de woningcorporaties en de particuliere ontwikkelaars. Corporaties vinden het gemakkelijker één grote ruimte te verhuren dan meerdere kleinere. Ook zijn de risico�s groter vanwege het grotere aantal huurders. Verder rekenen corporaties de bouw van bedrijfsruimten nog niet tot hun kernactiviteiten.

Voor de nieuwe onderneming gaat Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst aan met de corporatie Stichting Eigen Haard Olympus Wonen, actief in de onwikkeling van kleinschalige bedrijfsruimten in woonwijken, en de ontwikkelaar Mainland BV. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kleinschalige bedrijfsruimte. De drie partijen worden elk voor eenderde eigenaar van het nieuwe bedrijf.

Reageer op dit artikel