nieuws

Almere op verkeerde plek gebouwd

bouwbreed Premium

almere – Almere, de snelst groeiende stad in Nederland, wordt op de verkeerde plek gebouwd. Daarvoor waarschuwt dijkgraaf H. Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland. De Almeerse bodem klinkt het snelst in van heel Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, Wageningen Universiteit en de Topografische Dienst. Dat kan in de toekomst nattigheid veroorzaken. Driekwart van Nederland […]

almere – Almere, de snelst groeiende stad in Nederland, wordt op de verkeerde plek gebouwd. Daarvoor waarschuwt dijkgraaf H. Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland. De Almeerse bodem klinkt het snelst in van heel Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, Wageningen Universiteit en de Topografische Dienst. Dat kan in de toekomst nattigheid veroorzaken.

Driekwart van Nederland verzakt, maar jonge bodems klinken het snelst in. Vandaar dat de veengrond in Almere in rap tempo daalt. Door veel te bouwen op de inklinkende bodem wordt dat proces nog eens versneld, laat een woordvoerder van het waterschap vrijdag weten. Om het wassende water in de toekomst tegen te houden in de stad, zijn te zijner tijd maatregelen nodig. Er moeten bijvoorbeeld landbouwgebieden worden aangewezen voor waterberging.

Reageer op dit artikel