nieuws

Zwaarste wiellader Liebherr nu ook in Nederland

bouwbreed

heteren – Albert van der Bruggen Grondverzet uit Den Dungen kreeg als eerste in Nederland de nieuwe Liebherr L580 2+2 wiellader geleverd van Nemaasko uit Maasbracht. De 28 tons zware laadschop is op dit moment de zwaarste wiellader van de Duitse fabrikant en heeft een 5,5 kubieke meter dichte bak van Liebherr. Van der Bruggen neemt met de L580 2+2 de vierde Liebherr in gebruik. De machine moet in een zandpunt zon 750.000 ton zand en grind verladen.

Vooralsnog is de L580 2+2 Liebherr�s grootste laadschop. De fabrikant wil in 2006 de L584 2+2 op de markt brengen. Die krijgt naar verwachting een laadbak van 6 tot 6,5 kubieke meter. De L580 2+2 laadt in drie vrachten 29,5 ton.

Vergeleken met Van der Bruggens vorige machine scheelt dat precies een hele cyclus wat een verbetering betekent van 25 procent. Bij Van der Bruggen verstookt de laadschop 2,7 liter per 100 ton. Het bedrijf noemt dat een laag brandstofverbruik.

Net als alle Liebherr-wielladers van meer dan 15 ton heeft de machine een hydrostatische 2+2-aandrijving. Die aanduiding staat voor twee rijmotoren en twee koppelingen. De machinist kan daardoor precies en comfortabel sturen. De snelle acceleratie en optimale krachtoverbrenging verkorten de cyclustijden.

De leverancier wijst met nadruk op de verbeterde overdracht van de energie vergeleken met de converteroverbrenging van conventionele machines. In de aandrijving van Liebherr ontstaan weinig wrijvingsverliezen waardoor het beschikbare motorvermogen optimaal wordt omgezet in aandrijfvermogen en hydraulisch vermogen. En dat spaart weer brandstof.

Door het samenspel tussen rijmotoren en koppelingen vindt altijd krachtoverbrenging plaats, zonder onderbreking en dus zonder voelbaar schakelmoment. Dat verhoogt het comfort voor de machinist. Die behaalt met de joystick besturing een hoge bewegingssnelheid die zijn armen zo min mogelijk belast. De machine bereikt een snelheid van 40 kilometer per uur.

Reageer op dit artikel