nieuws

Universiteit Leiden belt via internet

bouwbreed

leiden – Universiteit Leiden telefoneert binnenkort massaal via het internet. Installateur Imtech maakt ruim zesduizend toestellen geschikt om op de nieuwe manier te bellen.

De overstap in Leiden van traditioneel telefoneren naar communiceren via het internet is in zijn soort de grootste conversie in Nederland. Door gebruik te maken van het internet protocol (ip) belooft het bellen een stuk goedkoper te worden. Bovendien voorspelt Imtech eenvoudiger onderhoud, gemakkelijker mogelijkheden tot uitbreiding en een gunstige koppeling met toepassingen voor het dataverkeer. Bellen volgens de ip-methode heeft volgens de technische dienstverlener uit Gouda de toekomst.

De aanpassing van de technologie in Leiden wordt verzorgd door Imtech ICT Communication Solutions in samenwerking met Cisco Systems. De informatiseringsgroep van de universiteit heeft met Imtech een contract gesloten voor een samenwerking gedurende een tijdvak van acht jaar. Na de periode is voortzetting van de overeenkomst de belangrijkste optie. De keuze voor de nieuwe wijze van telefoneren vergt een investering van enkele miljoenen euro�s. Onderdelen van het contract zijn naast onderhoud en beheer het verzorgen van opleidingen op maat.

Imtech verkreeg de opdracht na een Europese aanbesteding. Universiteit Leiden gaat van start met 1700 speciale ip-telefoons en 4300 analoge toestellen. De 4300 analoge apparaten worden de komende drie jaar aangepast aan de nieuwe omgeving van het internet protocol.

Professionaliteit

De universiteit van Leiden heeft haar oog op Imtech laten vallen vanwege de gebleken professionaliteit. Als voordeel gold ook de mogelijkheid om op een soepele wijze geleidelijk gebruik te gaan maken van het ip-bellen. Imtech is resultaatverplichtingen aangegaan wat betreft de risico�s en de doorlooptijden.

Imtech ICT werkt als onafhankelijke dochter van Imtech op het gebied van de telecommunicatie en ict-netwerken. Het bedrijf telt 850 medewerkers. Moederbedrijf Imtech was vorig jaar met 13.000 medewerkers goed voor een omzet van ruim 2 miljard euro.

Reageer op dit artikel