nieuws

Stichting van de Arbeid nog één keer op bres voor Spak

bouwbreed Premium

den haag – De Stichting van de Arbeid (Star) doet nog een laatste poging om de afdrachtvermindering lage lonen Spak te handhaven. In een brief doen de sociale partners een indringend beroep op de Tweede Kamer om de versnelde afschaffing van de Spak te blokkeren.

Volgens de Star acht het kabinet de stijging van de arbeidskosten die de afschaffing met zich meebrengt en de werkgelegenheidseffecten niet al te problematisch. “De Stichting is van oordeel dat deze effecten worden onderschat gelet op het feit dat de stijging van de arbeidskosten zich per direct op 1 juli voordoen en bovendien specifiek de categorie werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt treft.”

Ook van het kabinetsargument dat zich op langere termijn structurele problemen op de aanbodskant van de arbeidsmarkt gaan voordoen, is de Star niet onder de indruk. De sociale partners vinden dat niet voorbij mag worden gegaan aan de directe negatieve werkgelegenheidseffecten van de maatregel op dit moment.

Afschaffing

Al eerder had de Star gewaarschuwd tegen stijgende werkloosheid als gevolg van afschaffing van de Spak. Deze werkt vooral positief voor laagopgeleide werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Afschaffing van de Spak maakt ze te duur waardoor er additionele werkloosheid in die groep gaat optreden.

De Star doet dan ook een dringend beroep op de Tweede Kamer om “het onderhavige wetsvoorstel af te wijzen”. Geleidelijke afschaffing op termijn kan wel omdat sectoren waar gebruik wordt gemaakt van de regeling de gelegenheid wort geboden om de effecten van afschaffing geleidelijk op te vangen. Daardoor worden volgens de Star de werkgelegenheidseffecten gedempt.

Reageer op dit artikel