nieuws

Schade aan pakhuis door verzakking Restyling Entrepotgebouw vertraagd

bouwbreed

rotterdam – Door verzakkingen aan de kade is schade ontstaan aan het monumentale Entrepotgebouw in Rotterdam. Delen van het gebouw zijn tijdelijk gestut om verdere schade te voorkomen.

De problemen met het 125 jaar oude gebouw betekenen een vertraging voor de grootscheepse �restyling� van het gebouw. Die zou rond deze tijd van start gaan. Volgens K. de Graaf (Gemeentewerken Rotterdam) is vooral schade ontstaan aan de arcaden van de winkelpanden, langs de zijkant van het gebouw. Die zijn op last van de Bouwinspectie tijdelijk gestut. Het hoofdvolume, dat sinds enkele jaren woningen bevat, heeft geen schade opgelopen.

De winkels zijn gelegen nabij de kop van het pakhuis langs de Binnenhaven. Van instortingsgevaar is volgens De Graaf geen sprake. De schade is beperkt tot scheuren in de gevels.

De oorzaak zou liggen in een verschuiving van de funderingsconstructie. “We denken dat we het probleem moeten zoeken in de houten ontlastingsconstructies die horizontaal onder de grond liggen of in de houten palen waarmee de kolommen van de winkels apart zijn gefundeerd. Maar we hebben nog geen idee wat er precies mis is,” aldus De Graaf. Inmiddels zijn grondboringen verricht. De resultaten van het onderzoek worden eind deze maand verwacht.

Sinds de herontwikkeling van het Entrepotgebouw, vijf jaar geleden, groeide alleen de Konmar supermarkt uit tot een succes. De meeste horecagelegenheden langs de kade staan leeg. In de nieuwe opzet blijven slechts twee horecazaken over. Ze worden vervangen door exclusieve winkeltjes met culinair assortiment.

Volgens het plan van Huib de Jong (Art Constructions) wordt het bestaande interieur gesloopt. Door de glaspuien met elkaar te verbinden en de binnenwanden te vervangen door glas moet een groot aantal transparante winkelunits ontstaan met een bescheiden omvang.

De onvoorziene bouwkundige problemen zijn een forse streep door de rekening, omdat de verbouwing moest beginnen op de plek waar scheuren zijn aangetroffen. Daardoor dreigt de planning ernstig te worden verstoord.

Reageer op dit artikel