nieuws

PvdA: aanleg Noord-Zuidlijn dreigt uit de hand te lopen

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De PvdA in Amsterdam vindt de aanleg van de Noord-Zuidlijn out of control. “Het project wordt onvoldoende beheerst”, zei PvdA-woordvoerder A. Bijlsma tijdens een commissievergadering over de nieuwe metrolijn. “Bij het aanlegbesluit heeft het college onvoldoende beseft wat de risicos konden zijn. Het college zal ons moeten overtuigen dat de zaak niet verder uit de hand loopt.”

De PvdA, de grootste partij in de hoofdstad, deed de aantijgingen richting verantwoordelijk wethouder M. van der Horst na de aankondiging begin april dat de Noord-Zuidlijn naar verwachting 92 miljoen euro duurder uitvalt. De PvdA stemde in oktober 2002 in met de aanleg van de metrolijn onder de voorwaarde dat eventuele risico�s gedekt zouden zijn. De recente tegenvaller betekent dat de totale kosten van de Noord-Zuidlijn toenemen van 1,46 miljard euro naar 1,55 miljard euro.

De financiële strop komt onder meer door onvoorziene obstakels in de grond, hogere overheadkosten, langdurige juridische procedures van tegenstanders en het uitvoeren van archeologische werkzaamheden. Alle partijen in de gemeenteraad willen weten waarom deze kosten niet eerder waren voorzien.

“In oktober 2002 wisten we dit nog niet”, luidde het verweer van Van der Horst. “Met de kennis van nu wel, en dat komt omdat het project van de theorie naar de praktijk is gegaan.” Alles wat het college in 2002 wist, ging volgens de wethouder naar de gemeenteraad. “We hebben alles met u gedeeld.”

Van der Horst vindt de metrolijn wel beheersbaar. “Elk jaar steken we de thermometer in het project en sturen we bij.” Voor de PvdA is dat niet genoeg. Bijlsma: “Daar kunt u niet mee wegkomen: we hebben nu een huidig inzicht, en volgend jaar hebben we een nieuw huidig inzicht.” Van der Horst: “Nieuwe inzichten kunnen ook leiden tot een verlaging van de kosten.” Hij zei niet te verwachten volgend jaar weer een flinke tegenvaller te moeten melden.

Second opinion

De gemeenteraad besloot op initiatief van CDA en VVD een �second opinion� te laten uitvoeren naar de financiële systematiek en de risico�s van het project. Na de bekendmaking van de kostenoverschrijding zijn door de partijen 250 schriftelijke vragen gesteld, die door het college inmiddels zijn beantwoord. Na de commissievergadering van woensdag dienen de partijen nog een trits aanvullende vragen in over de tegenvaller.

De Noord-Zuidlijn verbindt Amsterdam-Noord met de Zuidas. In oktober 2011, zeven maanden later dan gepland, moet de metrolijn klaar zijn. De werkzaamheden zijn sinds anderhalf jaar in volle gang. (anp)

Reageer op dit artikel