nieuws

Oplevende Duitse bouw krijgt gevoelige knauw

bouwbreed

wiesbaden – De opleving van de Duitse bouw heeft in maart een gevoelige knauw gekregen. Terwijl de omzet met 2 procent steeg tot een waarde van 5,8 miljard euro, daalde in vergelijking met dezelfde maand in 2003 het volume nieuwe opdrachten met 3,6 procent.

Uit onderzoek van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden blijkt dat vooral de burgerlijke en utiliteitsbouw kampt met het wegvallen van orders. Het segment ver-loor 6,6 procent terrein. De stroom opdrachten beweegt zich op 73,6 procent van het niveau dat in het jaar 2000 gehaald werd.

De grond-, wegen- en waterbouw leverde in maart 0,5 procent aan orders in. Het volume ligt altijd nog een half procent boven de oogst in het eerste voorjaar na de eeuwwisseling.

In het eerste kwartaal dit jaar heeft de Duitse bouw qua orders een achterstand opgelopen van 2,8 procent ten opzichte van de start in 2003. Het segment b & u krabbelde 0,5 procent terug. De gww-sector daarentegen heeft ten opzichte van 2003 een achter-stand opgelopen van 6,8 procent. De omzet van de Duitse bouwers ligt in het eerste kwartaal met 14,1 miljard 2,2 procent boven de in de eerste drie maanden van 2003 bereikte productie.

Het werk werd verricht met 725.000 medewerkers: 7,5 procent minder dan vorig jaar. Het aantal uitbetaalde arbeidsuren daalde met 3,6 procent tot bijna 169 miljoen stuks.

Reageer op dit artikel