nieuws

Najaarsakkoord op sterven na dood ondanks inspanningen MKB

bouwbreed

den haag – Nog een half jaar eerder of later stoppen met werken scheidt werkgevers en werknemers van een akkoord over prepensioen. Als ze daar voor aanstaande dinsdag niet alsnog uitkomen, dan betekent het dat het Najaarsakkoord definitief ter ziele is.

MKB Nederland heeft er alles aan gedaan om de dreigende breuk tussen werknemers en werkgevers te voorkomen. De waakhonden voor midden- en kleinbedrijf hebben een voorstel gedaan waar iedereen zich in had moeten vinden.

De gedachte was dat iedereen op de leeftijd van 62,5 jaar met prepensioen zou moeten kunnen gaan. Via verlofsparen zou daar nog een jaar af kunnen.

MKB Nederland is er wel in geslaagd om grote broer VNO NCW en de landbouwwerkgevers van LTO Nederland over de streep te krijgen, de werknemers daarentegen vonden het te mager. Die willen nog steeds dat prepensioen en verlofsparen ertoe leiden dat mensen op hun 61ste kunnen stoppen.

De consequentie is dat aanstaande dinsdag tijdens het voorjaarsoverleg van sociale partners met het kabinet, geconstateerd moet worden dat de sociale partners er niet in zijn geslaagd om één voorstel op tafel te leggen. Het kabinet zal dan zijn dreigement gaan uitvoeren en de fiscale faciliteiten rond prepensioen afschaffen.

In de praktijk, zo weten de vakbonden maar al te goed, betekent dit dat werknemers nauwelijks meer in staat zullen zijn om vervroegd uit te treden.

Kabinet en werkgevers daarentegen weten dat het Najaarsakkoord in dat geval door de vakbonden wordt opgeblazen. De zo gewenste loonmatiging, ook volgend jaar, is dan van de baan.

Reageer op dit artikel