nieuws

Ladderstopper voorkomt wegglijden van ladders

bouwbreed

noordwijk – Met de Ladderstopper, een simpel aluminium T-stuk van een meter lang voorzien van een rubberen coating, kunnen ladders niet meer wegglijden. Het product kan daarom worden gebruikt als extra voorziening voor de uitzonderingssituaties waarin na 1 juli 2004 laddergebruik door werknemers nog wel is toegestaan.

Per juli 2004 worden de nieuwe Europese regels voor het gebruik van ladders ingevoerd. Tot juli 2006 is er een overgangsfase, waarin de oude situatie wordt gedoogd, maar waarin bedrijven aan verbeteringen moeten werken.

De Europese richtlijn houdt in, dat werknemers niet meer op ladders mogen werken. Er zijn twee uitzonderingen. Alleen bij korte klussen of als een steiger of een hoogwerker op een bepaalde plek niet mogelijk is, mag de ladder nog worden gebruikt. Dan moet wel een speciale voorziening worden toegepast, die het werken op de ladder toch veilig maakt, zoals fixatie aan de dakrand. Zo�n speciale voorziening is bijvoorbeeld ook de Ladderstopper. Bedacht door M. Lindeman, lid van de Nederlandse Orde van Uitvinders en directeur van Limed Nederland BV in Noordwijk.

Lindeman toonde zijn uitvinding vorige week tijdens de vakbeurs Interclean in Amsterdam. Zijn idee is niet helemaal nieuw, want hij kreeg er in 1999 al een gouden medaille voor tijdens een uitgeversbeurs in Genève.

De Ladderstopper oogt bijzonder simpel. Een massief aluminium T-stuk van 102 centimeter lengte en een 2 millimeter dikke rubbercoating moeten voorkomen dat de onderzijde van een ladder wegglijdt, ook als de ondergrond nat is. Aan de onderkant van de rubbercoating zit een visgraatprofiel, dat eraan bijdraagt dat de Ladderstopper uiterst vast aan de grond zit. Op het moment dat er druk op de ladder wordt gezet door de persoon die erop klimt, zuigt de stopper zich volledig vast aan de grond. Dit gebeurt ook op natte of gladde ondergronden als gras en tegels. Een tweede persoon om de ladder vast te houden is niet meer nodig.

Reageer op dit artikel