nieuws

De eerste helft zit erop

bouwbreed

Het was alsof een schip te water werd gelaten. F. Palli-Petralia, de Griekse onderminister van cultuur, doopte de westelijke boog van het beruchte Calatrava-dak met een fles wijn. En toen de 70 meter hoge en ruim 8000 ton wegende dakhelft op de rails begon te bewegen, hief de Italiaanse projectleider S. de Luna een lied […]

Het was alsof een schip te water werd gelaten. F. Palli-Petralia, de Griekse onderminister van cultuur, doopte de westelijke boog van het beruchte Calatrava-dak met een fles wijn. En toen de 70 meter hoge en ruim 8000 ton wegende dakhelft op de rails begon te bewegen, hief de Italiaanse projectleider S. de Luna een lied aan. De Griekse en buitenlandse bouwvakkers luisterden geamuseerd toe, de aanwezige Italianen barstten in lachen uit. De Luna wilde later niet zeggen welke woorden hij had gezongen, alleen dat het lied nogal �vulgair� was.

Maar de werknemers van het Griekse bedrijf Aktor, het Italiaanse bedrijf Cimolai en het Duitse Bung hadden allemaal reden vrolijk te zijn. Na vele vertragingen was een historisch moment bereikt; de eerste, westelijke helft van het grootste stadiondak ter wereld schoof langzaam over het Olympisch stadion heen. De �grote� baas van de staalbouwer, Luigi Cimolai, was er speciaal voor uit Italië overgekomen. “Dit geeft ons een enorme bevrediging. Dit is waar we al die maanden op wachtten.” zei de rijzige ingenieur. De achterstand is de Italiaanse staalbouwer niet aan te rekenen; pas in november 2002 kreeg het bedrijf het contract voor de levering van de onderdelen, de constructie en het verschuiven van de twee voltooide kaphelften. Het gewaagde ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava was letterlijk millimeterwerk; vooral het lassen van de segmenten van de torsiebogen kostte veel meer tijd dan gedacht, en moest herhaaldelijk worden stilgelegd door kou (vorst!) en vochtig weer.

En dat maakte dat het IOC zich voortdurend zorgen maakte over de tijdige voltooiing van de overkapping van het stadion, en zelfs enkele keren verklaarde “dat het stadion ook zonder het dak kan functioneren”. Maar IOC-inspecteur Dennis Oswald kon deze week met eigen ogen zien dat het dak er echt opkomt. “Niet dat ik het niet geloofde, maar ik wilde er getuige van zijn. Een het is fantastisch”, waren de woorden van de Zwitser.

Verwacht wordt dat de tweede boog over ongeveer een week over het dak wordt geschoven.

Eens in de twee weken belicht Conny Keessen vanuit Athene de bouwactiviteiten voor de Olympische Spelen.

Reageer op dit artikel