nieuws

Dagelijks 1385 vragen uit bouw voor Kadaster

bouwbreed

apeldoorn – De bouwbranche heeft vorig jaar 341.139 keer bij het Kadaster aangeklopt om informatie. Dat blijkt uit het jaarverslag van lands boekhouder bij uitstek van vastgoedgegevens.

De aanvragen uit de bouwnijverheid behelzen slechts 2,2 procent van de werkzaamheden van het Kadaster. Verreweg de grootste klant is het notariaat met 8,3 miljoen verzoeken om informatie en een aandeel van 53,6 procent. Makelaars en financiële instellingen veroorzaken respectievelijk 18 en 7,6 procent van de vragenstroom. Gemeenten (6,3 procent), rijksoverheid (2,4 procent) en waterschappen (1,5 procent) behoren eveneens tot de vraaggrage klanten.

Het Kadaster verraste zichzelf vorig jaar met een winst van 2,4 miljoen euro. Gerekend was op een verlies van 5 miljoen euro. Het verbeterde resultaat wordt vooral toegeschreven aan het relatieve hoge, weinig arbeidsintensieve aanbod in het laatste kwartaal en de lagere kosten voor kaartverbetering.

De omzet van de kerntaken vastgoedinformatie en landinrichting bedroeg vorig jaar respectievelijk 169,1 en 212,3 miljoen euro. In 2002 waren beide segmenten goed voor 149 en 16 miljoen euro. De sterke daling van de inkomsten uit de landinrichting vloeit voort uit de bezuinigingsdrift van de overheid. De raad van bestuur maakt zich over de besparingen ernstige zorgen. Voor 2004 houdt het Kadaster rekening met een negatief resultaat van meer dan 10 miljoen euro. Wel worden de investeringen opgeschroefd van 11 naar 23 miljoen euro. Het geld gaat voor een belangrijk deel naar nieuwbouw in Apeldoorn.

Het Kadaster telde eind vorig jaar 2105 volledige medewerkers. De gemiddelde leeftijd van het personeel steeg met vijf maanden naar 47,6 jaar. Bijna een kwart van de medewerkers is vrouw.

Reageer op dit artikel